Prosze o pomoc Dostałam dotacje 1007 zł na wydatki karta dużej rodziny . skarbnik wprowadziłł ją następująco 85295 § 4210 mam z tego kupić papier i tonery. Ale ja nie wiem kiedy . Narazie mamy wnioski złpożone policzyłam że jest to 105 osób ale kiedy moge wydawać pieniądze jak dostaniemy te karty czy juz teraz .ja bym zrobiła tak 105 kartx te 8,93 na osobe i za taką kwote bym kupiła papier i tobner ale nie wiem czy to dobrze podpowiedzcie prosze.
8,93 to kwota, która jest na obsługę JEDNEJ RODZINY WIELODZIETNEJ, a nie jednej osoby - nie liczysz ilości członków rodziny (ilości kart) ale ilość złożonych wniosków. Poza tym koszt obsługi to nie tylko papier i toner, ale przede wszystkim dodatek dla pracownika, bo stanowi to dla niego dodatkowy obowiązek - no chyba, że specjalnie kogoś zatrudniliście i płacicie mu z własnej kasy.
Tak, 8,93 zł tj.na jedną rodzinę a nie na jedną osobę. Zapoznaj się z komunikatem dot.tego tematu na stronie ministerstwa www.MPiPS.gov.pl (Wsparcie dla rodzin z dziećmi/Karta Dużej Rodziny/Komunikaty dla samorządu). Pisze tam że środki finansowe mogą zostać wykorzystane m.in na zakup materiałów biurowych
Ale dziewczynie chodzi o to kiedy zacząć wydawać czy dopiero jak dostanie te karty czy już teraz i wiadomo że to 8,93 na rodzine odpowiedzcie na pytanie.
Z tym wydawaniem trzeba uważać, według mnie jak już mamy przyjęte wnioski od danej ilości rodzin to tę kwotę można bezpiecznie wydać. Ale nie wcześniej, bo możne się okazać, że wydamy więcej niż rodzin nam się zgłosiło. Ja mam teraz problem ze szkoleniem, bo nie jestem w stanie "nazbierać" na koszt szklenia, nie mówiąc o dodatku dla pracownika.