karta parkingowa niepełnosprawni - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 14 paź 2010, 16:08

mam takie pytanie może ktoś mi pomoże wydając kartę parkingowa karta ta nie jest teraz \"przywiązana\" do samochodu tylko do osoby niepełnosprawnej czy mając taka kartę i jadę do apteki po leki dla niepełnosprawnej osoby i ona nie jedzie ze mną czy mogę korzystać z tej karty i stanąć dla miejscu dla niepełnosprawnych.???
~Paulina

Napisano: 14 paź 2010, 16:39

mam pytanie czy kartę parkingową wydaje się tylko i wyłącznie dla osoby niepełnosprawnej dorosłej to oczywiste ale czy można się ubiegać o kartę jeżeli jest w rodzinie dziecko niepełnoletnie niepełnosprawne,od urodzenia
~pytanie o wydanie kart

Napisano: 14 paź 2010, 16:47

Z parkingu dla niepełnosprawnych można tylko korzystać gdy przewozi się osobę niepełnosprawną.
~ŁG

Napisano: 14 paź 2010, 16:51

Dzioecko też ma prawo do karty parkingowej ale tylko wtedy gdy w pkt nr 9 orzeczenia o niepełnosprawności jest wpisane \"spełnia\"
~ŁG

Napisano: 14 paź 2010, 17:01

a gdzie mogę znaleźć jakąś podstawę prawną na to ze osoba niepełnosprawna musi być w samochodzie w czasie przewozu??
~Paulina

Napisano: 15 paź 2010, 10:58

To wynika z Prawa o Ruchu Drogowym Art. 8. Tam jest wprost okreslone kto może korzystać z tych uprawnień.
~ŁG

Napisano: 15 paź 2010, 14:18

dzięki ale w tym artykule nie ma napisane wyrazie ze ta osoba musi być w samochodzie?? bo to komu jaki i za ile to wiem wszystko
~Paulina

Napisano: 15 paź 2010, 15:08

Jest napisane wprost - \"kierującego pojazdem przewożącego osobę o obniżonej sprawności ruchowej\". Ja to rozumiem, że dotyczy tylko osoby a nie np. leków dla niej. Zresztą to wszystko zależy od sumienia kierowcy. Ilość parkingów dla niepełnosprawnych też jest ograniczona.
~ŁG

Napisano: 15 paź 2010, 16:45

dzięki no właśnie wiem dlatego się dopytuje mało jest miejsc dla tych osób.
~Paulina

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x