karta podatkowa - jak liczyć dochód - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 21 wrz 2017, 10:04

Szukałem wszędzie i nie mogłem znaleźć odpowiedzi, przeszukałem też forum myśląc, że coś znajdę na ten temat, niestety nie udało się . Dlatego pewnie kilka osób mnie zaraz "zje", że pytam o takie coś ale potrzebuję odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. :)

Pani prowadzi działalność na karcie podatkowej od 2012r. Przyniosła zaświadczenie, że podatek należy wyniósł 1297 zł. Według tego w naszej tabelce dochód roczny to 3127,97 zł.
Z e-podatków wyszło, że Pani się rozliczała na PIT 36 a jej dochód to 85 000 zł. Moje pytanie: który dochód brać pod uwagę ? Ten z tabelki i nie przejmować się, że na picie jest 85 000zł ?

Z góry dziękuję za pomoc 8-)
Minion
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:58
Zajmuję się: SW

Napisano: 21 wrz 2017, 10:16

cos mieszasz - karta podatkowa to jedno i tu dochód z tabeli ustalany w oparciu o podatek zaswiadczenia z us, a usługa e-podatki obejmuje całkiem inne dochody te z art. 3 pkt 1 lit a ustawy o śr.

nic nadzwyczajnego ze ktoś ma i dzialanosc opodatkowana karta podatkowa i dochody opodatkowane zgodnie z def art. 3 pkt 1 lita sr. Wówczas dochód to suma tych dwóch "rodzajów" dochodów
opsxyz22
Stażysta
Od: 24 sie 2017, 20:14
Zajmuję się: śr 500

Napisano: 21 wrz 2017, 10:19

Ja nic nie mieszam :D

Po prostu pytam się co mam z tym zrobić :)
Czyli mówisz, żeby to zsumować a czy ktoś inny też może się wypowiedzieć ?
Bo jestem w ciężkiej .... :P
Minion
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 21 wrz 2017, 10:53

Nie mówie żeby zsumować - mówię ze coś mieszasz i mówie ci co jest dochodem. Skadinąd to podstawowa wiedza i powinnas ją już łaskwie mieć.
opsxyz22
Stażysta
Od: 24 sie 2017, 20:14
Zajmuję się: śr 500

Napisano: 21 wrz 2017, 11:04

Minion pisze:Ja nic nie mieszam :D

Po prostu pytam się co mam z tym zrobić :)
Czyli mówisz, żeby to zsumować a czy ktoś inny też może się wypowiedzieć ?
Bo jestem w ciężkiej .... :P
Są to dwie różne kategorie dochodów, więc mieszasz.
1.PIT 36 to dochód opodatkowany na zasadach ogólnych. Dochód pomniejszasz o należny podatek i składki.
2. Karta podatkowa - dochód z tabelki.
Suma dochodów stanowi dochód członka rodziny. Oczywiście musisz zweryfikować czy nie zaszły utrata lub uzyskanie dochodu. Wiele powie Ci weryfikacja ZUS. Co z niej wynika, bo o tym nie piszesz?
Zastanawiam się czy osoba prowadząca działalność nie korzystała w 2016r. z dobrodziejstw ZUS-u z tytułu choroby i macierzyństwa, bo być może to właśnie zasiłki zusowskie napompowały dochód na pit-36.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 21 wrz 2017, 12:12

Kronos79 --> Dzięki za odpowiedź :)
opsxyz22 pisze:Nie mówie żeby zsumować - mówię ze coś mieszasz i mówie ci co jest dochodem. Skadinąd to podstawowa wiedza i powinnas ją już łaskwie mieć.
Tak żem myślał, że będzie tego typu tekst. Forum jest po to, żeby się upewniać w tym co się robi dlatego zadałem pytanie :) Nikt nie jest alfą i omegą a w tych świadczeniach ma się dużo na głowie. Także "łaskawie" Ci dziękuje za odpowiedź :)

Powodzenia w rozpatrywaniu wniosków :D
Minion
Awatar użytkownika
Starszy referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x