wydruki, podpisy i inne głupoty - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 21 wrz 2017, 10:43

Czy robicie wydruki usług wywoływanych z Empatii oraz SEPI? I czy musicie się pod tym podpisywać? Jak się pewnie domyślacie szefostwo zażyczyło sobie czegoś takiego. Jest na to jakaś podstawa prawna, może jakieś wyjaśnienia ministerstwa?
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 21 wrz 2017, 10:56

ludek pisze:Czy robicie wydruki usług wywoływanych z Empatii oraz SEPI? I czy musicie się pod tym podpisywać? Jak się pewnie domyślacie szefostwo zażyczyło sobie czegoś takiego. Jest na to jakaś podstawa prawna, może jakieś wyjaśnienia ministerstwa?
Drukujemy PESEL, US, ZUS, EKSMOON, CEIDG - są potrzebne przy sprawdzaniu decyzji, nie drukujemy CWU, CBB (w razie czego są w systemie-wydrukować można w każdej chwili) - nie wiem czemu miałby służyć podpis, skoro z wydruku wynika kto i kiedy dokonał weryfikacji. Z żadnymi wyjaśnieniami się nie zetknąłem, jestem w stanie sobie wyobrazić, że podmioty realizujące w zaawansowany sposób elektroniczne zarządzanie dokumentami nie drukują absolutnie niczego poza decyzją, w przypadku jej tradycyjnego doręczania.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 21 wrz 2017, 12:17

kronos79 pisze:
ludek pisze:Czy robicie wydruki usług wywoływanych z Empatii oraz SEPI? I czy musicie się pod tym podpisywać? Jak się pewnie domyślacie szefostwo zażyczyło sobie czegoś takiego. Jest na to jakaś podstawa prawna, może jakieś wyjaśnienia ministerstwa?
Drukujemy PESEL, US, ZUS, EKSMOON, CEIDG - są potrzebne przy sprawdzaniu decyzji, nie drukujemy CWU, CBB (w razie czego są w systemie-wydrukować można w każdej chwili) - nie wiem czemu miałby służyć podpis, skoro z wydruku wynika kto i kiedy dokonał weryfikacji. Z żadnymi wyjaśnieniami się nie zetknąłem, jestem w stanie sobie wyobrazić, że podmioty realizujące w zaawansowany sposób elektroniczne zarządzanie dokumentami nie drukują absolutnie niczego poza decyzją, w przypadku jej tradycyjnego doręczania.
Z tym CBB to kontrol się doczepiła, że nie ma wydruków we wnioskach. Nie dały nic tłumaczenia, że są w komputerze. Nie, muszą być we wnioskach :) I teraz marnuje papier na bezsensowne drukowanie CBB :)
Minion
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:58
Zajmuję się: SW

Napisano: 21 wrz 2017, 15:10

@Minion, powinno to podpadać pod jakiś paragraf - marnotrawienie pieniędzy i brak ekologii.
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 21 wrz 2017, 22:14

heiland pisze:@Minion, powinno to podpadać pod jakiś paragraf - marnotrawienie pieniędzy i brak ekologii.
Zgadzam się.
Na szkoleniu z oprog. Sygnity tłumaczono nam właśnie tak jak powyżej, żeby nie drukować, bo w systemie JEST i w razie potrzeby, w każdej chwili można wydrukować do wniosku kontrolowanego.

My nie drukujemy PESEL. Tylko MF i ZUS. CEiDG i EKSMOON tylko w rodzinach, gdzie "to" występuje.
Diana
Awatar użytkownika
Referent
Od: 30 mar 2016, 18:48
Zajmuję się:

Napisano: 22 wrz 2017, 7:40

Diana pisze:
heiland pisze:@Minion, powinno to podpadać pod jakiś paragraf - marnotrawienie pieniędzy i brak ekologii.
Zgadzam się.
Na szkoleniu z oprog. Sygnity tłumaczono nam właśnie tak jak powyżej, żeby nie drukować, bo w systemie JEST i w razie potrzeby, w każdej chwili można wydrukować do wniosku kontrolowanego.

My nie drukujemy PESEL. Tylko MF i ZUS. CEiDG i EKSMOON tylko w rodzinach, gdzie "to" występuje.
PESEL warto mieć przed oczyma, bo z niego wynika pokrewieństwo. Wyłapaliśmy dzięki temu sporo przypadków, gdy pierwsze dziecko wykazane w składzie rodziny było z innego związku i w toku postępowania ujawnialiśmy, że pozostaje pod opieką drugiego z rodziców. Jeśli robicie to "w locie" przy weryfikacji, to super.
Wracając do sedna problemu, przepis nakazuje organowi dokonać weryfikacji. Dziennik zdarzeń Emp@tii jest dowodem, że weryfikacja została przeprowadzona. Nie widzę potrzeby drukowania CBB.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2017, 22:32

cbb trzeba drukować wg kontroli. Jak nie będzie w teczce to będziecie mieć w protokole na dzień dobry parę zdań w tym temacie
Małopolska/OPS/Sygnity
Ragnar
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 22:32
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 24 wrz 2017, 23:09

Od tego jest kontrola, aby coś napisać. Ja tam CBB nie drukuje i nawet nie sprawdzam, jedynie jak mam info że osoba występuje w innym OPS to wtedy drukuje i ew. wyjaśniam sytuację. Bo zawsze zaznaczam- adres zameldowania nie równa się adres zamieszkania. I tu jest problem po stronie rządzących a nie nas.
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 25 wrz 2017, 8:32

Ragnar pisze:cbb trzeba drukować wg kontroli. Jak nie będzie w teczce to będziecie mieć w protokole na dzień dobry parę zdań w tym temacie
podstawa prawna? bo ja jakoś w ustawie nie widzę aby taki wydruk był załącznikiem do wniosku. A jak coś napiszą to najwyżej będzie polewka w odpowiedzi na protokół :lol:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 11 paź 2017, 9:50

A teraz rewelacja:
Szefostwo zazyczyło sobie, żeby osoby bez dochodu weryfikowac w SEPI a jesli okaże się, że są nie zarejestrowane - wezwać i kazać złożyć oświadczenie, że nigdzie nie pracuje i nie podejmuje prac dorywczych.
I co Wy na to?

Ludzie, pomóżcie, bo od tych szefowskich głupot zejdę na zawał.
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x