karty dla dzieci wydane ojcu, ponownie wnioskuje matka - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 19 lis 2019, 8:42

Sprawa wygląda tak.
Pierwszy wniosek złożył ojciec dwójki dzieci: dla siebie, nowej małżonki, dwójki dzieci z pierwszego związku oraz dwójki z obecnego z nową żoną.
Teraz w rękach mamy wniosek matki pierwszej dwójki, urodziła trzecie dziecko więc składa na całą czwórkę - nie wiedząc, że ojciec najstarszych o takie karty już wnioskował. Po rozmowie telefonicznej z Panią nie dało się jej przekonać do zaparafowania zmiany we wniosku, ojciec dzieci władzę rodzicielską wyrokiem ma tylko ograniczoną (nie odebraną, nie piecza). Pani, którą w tle nowy partner namawiał negatywnie, chce otrzymać decyzję negatywną na dwójkę dzieci.
Ktoś miał podobną sytuację? Pisał takiego nieprzyjemnego negata? :D
Oczywiście jak dobrze rozumiem, Pani nawet w wersji nie będzie mogła podglądać kart tej dwójki?
rikli
Referent
Od: 15 maja 2019, 10:25
Zajmuję się: KDR

Napisano: 19 lis 2019, 15:26

Nie pisałem. Ale - tak na moje wyczucie - tutaj nie powinno być decyzji odmownej, tylko decyzja o umorzeniu postępowania. Sprawa odnośnie przyznania KDR dla tej dwójki dzieci, która już karty posiada, została już załatwiona, zatem ponowne rozpatrywanie tego samego byłoby bezprzedmiotowe. Czyli pasuje do formułki w art. 105 KPA. Odmawiany tylko, gdy ktoś nie spełnia przesłanek do posiadania karty (głównie art. 4, 5 i 10 ustawy) Takie jest moje zdanie, ktoś może mieć inne. 8-)
Prawidłowo więc w tym wniosku powinno być, że pani wnioskuje o karty dla siebie i tego najmłodszego dziecka, natomiast co do tej dwójki nie wnosi. Choć po prawdzie aby tak zrobić ona musiałaby już być "uzbrojona" w tę wiedzę, że jej eks złożył na te dzieci, a przecież to dla niej mogła być nowość. Taka niewiedza (albo spóźniony refleks :D ) to wcale nie jest żaden błąd z jej strony.
Kart elektronicznych tej dwójki dzieci faktycznie chyba nie będzie mogła podglądać, bo nie była jakkolwiek decyzyjna w tej kwestii we wniosku, wskutek którego dzieci karty otrzymały.
iks_ps
Stażysta
Od: 10 lip 2018, 18:39
Zajmuję się: PS

Napisano: 19 lis 2019, 15:52

Nie pisałem. Ale - tak na moje wyczucie - tutaj nie powinno być decyzji odmownej, tylko decyzja o umorzeniu postępowania. Sprawa odnośnie przyznania KDR dla tej dwójki dzieci, która już karty posiada, została już załatwiona, zatem ponowne rozpatrywanie tego samego byłoby bezprzedmiotowe. Czyli pasuje do formułki w art. 105 KPA. Odmawiany tylko, gdy ktoś nie spełnia przesłanek do posiadania karty (głównie art. 4, 5 i 10 ustawy) Takie jest moje zdanie, ktoś może mieć inne. 8-)
Prawidłowo więc w tym wniosku powinno być, że pani wnioskuje o karty dla siebie i tego najmłodszego dziecka, natomiast co do tej dwójki nie wnosi. Choć po prawdzie aby tak zrobić ona musiałaby już być "uzbrojona" w tę wiedzę, że jej eks złożył na te dzieci, a przecież to dla niej mogła być nowość. Taka niewiedza (albo spóźniony refleks :D ) to wcale nie jest żaden błąd z jej strony.
Umorzenie postępowania ma większy sens, to fakt, ale umorzenie postępowania w części w tym wypadku? bo składając na siebie i swoje nowe dziecko karty otrzymać powinna...
Kart elektronicznych tej dwójki dzieci faktycznie chyba nie będzie mogła podglądać, bo nie była jakkolwiek decyzyjna w tej kwestii we wniosku, wskutek którego dzieci karty otrzymały.
Nie była decyzyjna w kwestii kart tej dwójki, tak, ale nawet jakby się uprzeć, żeby je widziała, to trzeba by ją połączyć z tą drugą rodziną... gdzie byłoby trzech rodziców :D
Także ustawa pozwala na większą swobodę obydwojga rodziców, ale w takich przypadkach nie jest to już takie fajne... ;)
rikli
Referent
Od: 15 maja 2019, 10:25
Zajmuję się: KDR

Napisano: 20 lis 2019, 9:36

Tak, umorzenie w części. To oczywiste, bo przecież uznajesz wniosek za częściowo zasadny, przyznając karty pani i jej najmłodszemu dziecku.
iks_ps
Stażysta
Od: 10 lip 2018, 18:39
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x