Karty elektroniczne-nadużycia - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 18 mar 2019, 11:36

Czy zdarzyło się Wam, że dorosłe dzieci składają wniosek w imieniu rodziców o KDR w dwóch formach i podają swój nr telefonu oraz adres email? Niektórzy wprost pytają czy mogą korzystać z karty rodziców, inni nic nie mówiąc wpisują swoje dane kontaktowe w nadziei, że skorzystają ze zniżek oferowanych przez program KDR. Mnie to zastanawia, kiedy np. 87 letnia Pani we wniosku wpisuje email i wnioskuje o mkDR. Ale przecież nie bedę sprawdzać za każdym razem tych danych. Wpisane we wniosku więc przyjmuję że zgodnie z prawdą. Jednak mimo wszystko uważam, że to nadużycie. Ciekawa jestem jak wygląda to u Was.
domi26
Stażysta
Od: 02 sie 2018, 13:20
Zajmuję się: ŚW,ŚR,KDR

Napisano: 18 mar 2019, 11:58

też się nad tym zastanawiałem i też się to zdarzyło zwłaszcza we wnioskach elektronicznych, a jak znam ludzi, to tam gdzie jest sposobność i luka, tam ją wykorzystają, no niestety..., ale co możemy zrobić w powyższym temacie, jak już tak na nic czasu ni ma, a ta robota i tak jest nie zapłacona, a my w tym wszystkim mamy jeszcze kleić wszystkie dziury sami? :shock: oczywiście jak się to da naprostować, to trzeba to robić na etapie weryfikacji wniosku :geek:
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Napisano: 18 mar 2019, 12:05

No właśnie, gdzie wyłapię to informuję, że nie można i nie warto tak robić, bo to nie przejdzie. Jednak jestem zatrudniona do obsługi świadczeń rodzinnych i "przy okazji" do KDR a nie na stanowisku detektywa.
domi26
Stażysta
Od: 02 sie 2018, 13:20
Zajmuję się: ŚW,ŚR,KDR

Napisano: 19 mar 2019, 13:19

Przeciez karta jest imienna (plastikowa i elektroniczna). Jesli partner programu nie sprawdza sobie czy okaziciel karty jest jej włascicielem to jego problem. Przeciez równie dobrze wnuczek może pożyczyc karte plastikową od babci i próbowac sie nia posługiwać.
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 19 mar 2019, 15:32

większość nie sprawdza KDR z dowodem i się nie dziwię, natomiast ludzki już tak mają, ze to właśnie wykorzystają :lol:
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor

Napisano: 25 mar 2019, 14:02

już na etapie składania się pytają czy mogłyby dzieci skorzystać :roll: ja zawsze odpowiadam że karta jest imienna i z peselem. Swoją drogą to chyba bym się spaliła ze wstydu przy kasie gdyby mi ktoś zarzucił że się posługuję cudzą kartą (zwykle to parę złotych zniżki wychodzi)
smalena
Stażysta
Od: 17 mar 2017, 12:57
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA

Napisano: 26 mar 2019, 15:23

No a jak dorosłe dziecko mówi, że dla mamusi zakupy robi i dlatego posługuje się jej kartą? :)
Wszystko jest możliwe. Niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu.
Julia32
Referent
Od: 17 mar 2016, 9:51
Zajmuję się: PS

Napisano: 26 mar 2019, 15:57

to dający zniżki są zobligowani do weryfikacji i egzekwowania zniżek, czy to robią czy nie to już nie nasza bajka ;
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x