kb, elmer, ewalu - mam dla Was decyzję do opinii - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 29 paź 2014, 11:04

Mam koleżankę, której ojciec dostał taką decyzję odmowną z ZDO z innego ośrodka.
Jestem ciekawa Waszych opinii - czy zgadzacie się z decyzją, czy wg Was uzasadnienie i termin wydania decyzji jest prawidłowy i czy podstawa prawna jest dobra (klient skłądał wniosek tylko o wyrównanie)
W uzasadnieniu widnieje informacja, że klient nie stawił się na wezwanie. Koleżanka ma upoważnienie od ojca zgodne z kpa, podbite pieczątką wójta. Oczywiście stawiła się w terminie i tego dnia przedłożyła też skargę napisaną przez jej ojca na pracownika zgodnie z art. 227 kpa.

Dopłaty (o których mowa w uzasadnieniu) ojciec koleżanki składał w maju 2013 r. czyli jak miał jeszcze prawo do ŚP.

W linku jest skan decyzji. Z góry dzięki za opinię

https://przeklej.org/file/lL9nOw/File0007.PDF
e-osaa

Napisano: 29 paź 2014, 19:26

decyzja jest wydana po terminie,ale byc moze organ zawiadomil strone o wydluzeniu terminu zalatwienia sprawy, w zwiazku z wezwaniem...ja w sytuacji kiedy wezwalam strone do osobistego stawiennictwa i ta sie nie zglosila w wyznaczonym terminie -pozostawilabym pewnie wniosek bez rozpatrzenia:), no ale oni moze mieli zebrany dosc mocny material dowodowy na to, ze ten rolnik jednak nie zaprzestal prowadzania gospodarstwa rolnego i rozstrzygneli w sprawie mimo sprzecznych i budzacych watpliwosci oswiadczen rolnika...to upowaznienie kolezanki z pieczatka wojta dla mnie tez nie wydaje sie dobre do tego, zeby ta kolezanka mogla skladac oswiadczenia w imieniu swojego ojca...podstawa prawna moglaby byc dokladniejsza, ale skonstruowana tak ogolnie tez nie wydaje mi sie, aby mogla byc do podwazenia, uzasadnienie ujdzie:) swoje stanowisko w nim przedstawili...trudno ocenic ich decyzje bez wgladu w to co zebrali w tej sprawie a widac,ze cos zbierali - jesli zbierali to znaczy,ze mieli powody watpic w skladane oswiadczenia albo w to czy rolnik jest swiadomy tego co to jest to zaprzestanie;-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 29 paź 2014, 21:26

niestety ja nie widzę tej decyzji opieram się tylko na tym co napisałyście
co do terminów to jest w kpa art. 35 § 5. Do terminów określonych w przepisach poprzedzających nie wlicza się terminów przewidzianych w przepisach prawa dla dokonania określonych czynności, okresów zawieszenia postępowania oraz okresów opóźnień spowodowanych z winy strony albo z przyczyn niezależnych od organu.
zastanawia mnie też dlaczego ten człowiek nie mógł sam stawić się w ośrodku tylko córka musi go reprezentować
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x