kb - zajrzyj - decyzja o zwrocie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 09 maja 2018, 7:37

art. 30 ust. 3 ustawy o św. rodz. dot. zworu świadczeń. Artykuł ten mówi, że należności z tytułu nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych ulegają przedawnieniu z upływem 3 lat, licząc od dnia, w którym decyzja o ustaleniu i zwrocie nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych stała się ostateczna.
Mam osobę która ma decyzję o zwrocie z 2013 roku, potem były 2 pisma ponaglenia do zapłaty - osoba ta nieoficjalnie wiem jest w Holandii. Czy już nic nie zrobię? czy się przedawniło? Czy coś jeszcze mogę z nią zrobić????
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nutka
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 10:14
Zajmuję się:

Napisano: 09 maja 2018, 8:02

kurcze jeszcze jest ust. 4
4. Bieg przedawnienia przerywa:
1) odroczenie terminu płatności należności,
2) rozłożenie spłaty należności na raty
3) zastosowanie środka egzekucyjnego, o którym dłużnik został powiadomiony
- przy czym po przerwaniu biegu terminu przedawnienia biegnie on na nowo odpowiednio od dnia następującego po dniu odroczenia terminu płatności należności, rozłożenia na raty lub zastosowania środka egzekucyjnego, o którym dłużnik został powiadomiony.

czy naprawdę już nic z tym nie zrobię? już jest po wszystkim?
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nutka
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 09 maja 2018, 9:46

pomocy ???
Nutka
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 09 maja 2018, 10:06

no ale co, nie zrobilas egzekucji administracyjnej ? tzn nie wystawilas TW do US ?
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 09 maja 2018, 10:13

no właśnie n ie zrobiłam, nie było mnie 3 lata w pracy i wróciłam w kwietniu tego roku. Osoby które mnie zastępowały ni ruszyły tego.
Nutka
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 09 maja 2018, 10:21

hmm to nie wiem, wyglada na to,ze sie przedawnilo :) ale w przedawnienie puki co sie nie wgryzalam, wiec moze czegos nie wiem
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x