KDR dla dziecka w związku małżeńskim - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 22 lut 2016, 15:30

Mam taką sytuację w swojej gminie: Troje dzieci było wcześniej posiadaczami KDR, w styczniu karty straciły ważność, więc przyszli złożyć wniosek o przedłużenie. Problem tkwi w tym, że jedno z nich wstąpiło w związek małżeński. Z ustawy wyczytałam, że dwójce należy się przedłużenie kart bez względu na wszystko, a co z tą co wyszła za mąż?
z góry dziękuję za pomoc
Ola p.s

Napisano: 03 gru 2020, 15:01

no właśnie trafił mi się podobny problem :) widzę że nikt nie odpowiedział, czy ktoś doszedł do tego, czy dziecko które ma kdr i nadal się uczy, ale zmieniło nazwisko wychodząc z mąż, czy jemu nadal należy się kdr? Bo chyba nie? ;)
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Napisano: 04 gru 2020, 9:02

Trudna sytuacja. Z jednej strony tworzy nową rodzinę, ale nigdzie w ustawie nie jest napisane, że zawarcie związku małżeńskiego powoduje utratę prawa do karty. Jeżeli prawo uzyskała wcześniej i teraz wnioskuje o przedłużenie to ja bym przyznała.
Gabryśka
Stażysta
Od: 11 mar 2020, 10:37

Napisano: 07 gru 2020, 12:39

Uważam że nie ma przeciwwskazań żeby przyznać, przedłużenie plus zmiana nazwiska, nadal ma prawo do karty z tytułu bycia dzieckiem swoich rodziców. Gdyby w swojej nowej rodzinie miała troje dzieci to mogłaby uzyskać kartę z tytułu bycia rodzicem. Zgodnie z art. 8 ustawy w przypadku zbiegu praw do posiadania Karty członkowi rodziny wielodzietnej przyznaje się jedną Kartę.
ona1
Referent
Od: 25 cze 2014, 8:59
Zajmuję się:

Napisano: 31 maja 2023, 12:17

Samo bycie dzieckiem nie wystarcza, jeszcze musi być dzieckiem uczącym się pozostającym na utrzymaniu rodziców chyba? Wiec jak wyszła za maż to raczej przestała ? Czy zle mysle?
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 31 maja 2023, 15:29

nie ma nic w ustawie o wychodzeniu za mąż, zakładaniu własnej rodziny, więc ja bym przyznała.
ustawa o kdr nie odnosi się do ustawy o zasiłkach rodzinnych czy tego typu ustaw (chyba w rodzinnych coś o tym jest? nie zajmuję się osobiście, więc może się mylę)
myślę, że sko mogłoby uwalić taką odmowę, no bo co przytoczymy w uzasadnieniu, skoro warunki kdr spełnia? :o
rikli
Referent
Od: 15 maja 2019, 10:25

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x