Rodzina 2+3 - jedno dziecko studiuje za granicą - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 22 lut 2016, 14:58

Witam,

Mam taką sytuację - rodzina dwójka dorosłych plus trójka dzieci. Jedno dziecko poniżej 24 r.ż. studiuje za granicą. Pozostałe dzieci poniżej 18 r.ż.
Rodzina składa wniosek z załącznikami, ale pytanie, czy dla dziecka za granicą również mogę wydać kartę? Miał ktoś taką sytuację?

Z góry dziękuję za pomoc.
Iwona3811

Napisano: 22 lut 2016, 15:49

Mialam identyczna rodzię w 2014 i dostałam pisemną odpowiedz z mpips, ze studentowi za granicą też sie karta nalezy.
toto

Napisano: 22 lut 2016, 16:13

Ja też miałam taką sytuację i po odpowiedzi z mpips można było zamówić kartę
Kasia12

Napisano: 22 lut 2016, 17:17

Czyli zbieram dokumenty również od osoby studiującej wraz z oświadczeniem o terminie planowanego ukończenia szkoły, tak? I to wystarczy, aby wydać mu kartę, zgadza się?
Iwona3811

Napisano: 22 lut 2016, 17:20

A i jeszcze jedno - czy też powinnam zgłaszać tę sytuację do Ministerstwa, czekać na odpowiedź i dopiero wówczas wypełniać wniosek?
Iwona3811

Napisano: 23 lut 2016, 12:40

Bardzo proszę o pomoc odnośnie sytuacji opisanej powyżej.

Chciałabym jeszcze się dowiedzieć, co jeżeli matka nie chce karty dla dziecka, które studiuje za granicą. Wszyscy pozostali członkowie mogą taką kartę otrzymać? We wniosku wpisywana jest dziecko, które studiuje za granicą, ale przy nim jest zaznaczone "Nie wnoszę o przyznanie karty", tak?

Takiej sytuacji jeszcze nie miałam i przyznam się, że trochę się w tym pogubiłam ;)
Iwona3811

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x