KDR dla małżonka - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 25 cze 2021, 13:16

Pani złożyła wniosek o KDR dla siebie zaznaczając opcję "małżonek". Nie wypełniła danych dotyczących pozostałych członków rodziny...ani męża ani dzieci...
jak mam ją zweryfokować??
dzwoniłam...pisałam maile....raczej nie zechce się pofatygować i przyjść do nas...czas biegnie.
z rozmowy telefonicznej wynika jedynie, iż jest żoną Pana z trójką dzieci...
poprosiłam o przyniesienie aktu małżeństwa i podanie danych owego męża...

na jakiej podstawie ja wezwać??
ma ktoś wzór?
GOPSGOPS1
Stażysta
Od: 25 cze 2021, 13:09
Zajmuję się: FUndusz

Napisano: 25 cze 2021, 13:32

Na podstawie art. 64 § 2 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 roku - Kodeks postępowania administracyjnego (tekst jednolity: Dz. U. z 2021 r., poz.735.) w związku z art. 10
ustawy z dnia 5 grudnia 2014 r.o Karcie Dużej Rodziny (Dz.U. 2020 poz. 1348 z późniejszymi zmianami) wzywa się Panią w terminie 7 dni od daty doręczenia niniejszego pisma do uzupełnienia dokumentów mających wpływ na przyznanie Kart Dużej Rodziny tj.:

- uzupełnienie wniosku o przyznanie Karty Dużej Rodziny o członków rodziny tj. rodzica lub rodziców oraz o co najmniej troje dzieci,

- oświadczenia rodzica, że rodzic miał lub ma na utrzymaniu łącznie co najmniej troje dzieci oraz że nie jest lub nie był pozbawiony władzy rodzicielskiej ani ograniczony we władzy rodzicielskiej przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej w stosunku do co najmniej trojga dzieci.

Jednocześnie informuje się, że zgodnie z art. 4 ust 1 ustawy z dnia 5 grudnia 2014r. o Karcie Dużej Rodziny (Dz.U. 2020 poz. 1348 z późniejszymi zmianami) prawo do posiadania Karty przysługuje członkowi rodziny wielodzietnej, przez którą rozumie się rodzinę, w której rodzic (rodzice) lub małżonek rodzica mają lub mieli na utrzymaniu łącznie co najmniej troje dzieci bez względu na ich wiek.
Natomiast art. 4 ust. 2a. stanowi, że prawo do posiadania Karty przysługuje dziecku, jeżeli w dniu składania wniosku o przyznanie Karty co najmniej troje dzieci w rodzinie wielodzietnej spełnia wymagania, o których mowa w art. 4 ust. 2b, który stanowi, że prawo do posiadania Karty przysługuje odpowiednio dziecku:
1) w wieku do ukończenia 18. roku życia;
2) w wieku do ukończenia 25. roku życia – w przypadku gdy dziecko uczy się w:
a) szkole –do dnia 30 września następującego po końcu roku szkolnego,
b) szkole wyższej –do dnia 30września roku–w którym jest planowane ukończenie nauki zgodnie zaświadczeniem, o którym mowa wart. 10ust. 4pkt 4;
3) bez ograniczeń wiekowych –w przypadku dzieci legitymujących się orzeczeniem o umiarkowanym albo znacznym stopniu niepełnosprawności.

Jednocześnie informuje się, że nieusunięcie w/w braków spowoduje pozostawienie wniosku bez rozpoznania.
Karola91
Stażysta
Od: 22 cze 2021, 12:29
Zajmuję się: PS/KDR

Napisano: 25 cze 2021, 13:54

dziękuję za szybką odpowiedź
GOPSGOPS1
Stażysta
Od: 25 cze 2021, 13:09
Zajmuję się: FUndusz

Napisano: 28 cze 2021, 7:29

a czy ktoś by mi tu mógł wkleić aktualny szablon protokołu odbioru KDR? :)
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x