Wie ktoś może czy Ukraińskim uchodźcom będzie przysługiwać KDR?
W ustawie o pomocy Ukraińcom z 12.03 nie ma nic o Karcie Dużej Rodziny. A u nas w Urzędzie pojawiają się już pierwsi, którzy chcieliby ją otrzymać na podstawie pieczątki z granicy
Według mnie na ten moment nie przysługuje, tak jak piszesz w ustawie o pomocy Ukraińcom nie ma nic na temat KDR. Także póki co obowiązuje art. 5 ustawy o KDR. Mam nadzieję, że niedługo Ministerstwo cos w tej sprawie doprecyzuje.Aleksandra91 pisze: ↑16 mar 2022, 10:12Wie ktoś może czy Ukraińskim uchodźcom będzie przysługiwać KDR?
W ustawie o pomocy Ukraińcom z 12.03 nie ma nic o Karcie Dużej Rodziny. A u nas w Urzędzie pojawiają się już pierwsi, którzy chcieliby ją otrzymać na podstawie pieczątki z granicy
Hmm.. a art 5 ust.2, (ustawa o KDR) który mówi o tym,że KDR przysługuje (....) w związku z uzyskaniem w Rzeczpospolitej Polskiej statusu uchodźcy lub ochrony uzupełniającej, jeżeli zamieszkuje z członkami rodziny na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej...?lukas19861 pisze: ↑16 mar 2022, 11:05Według mnie na ten moment nie przysługuje, tak jak piszesz w ustawie o pomocy Ukraińcom nie ma nic na temat KDR. Także póki co obowiązuje art. 5 ustawy o KDR. Mam nadzieję, że niedługo Ministerstwo cos w tej sprawie doprecyzuje.Aleksandra91 pisze: ↑16 mar 2022, 10:12Wie ktoś może czy Ukraińskim uchodźcom będzie przysługiwać KDR?
No właśnie tu by trzeba było ustawę o cudzoziemcach przestudiować. Zgodnie z ustawą z dnia 12 marca 2022 r. o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa:marzena123 pisze: ↑16 mar 2022, 12:37Hmm.. a art 5 ust.2, (ustawa o KDR) który mówi o tym,że KDR przysługuje (....) w związku z uzyskaniem w Rzeczpospolitej Polskiej statusu uchodźcy lub ochrony uzupełniającej, jeżeli zamieszkuje z członkami rodziny na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej...?lukas19861 pisze: ↑16 mar 2022, 11:05Według mnie na ten moment nie przysługuje, tak jak piszesz w ustawie o pomocy Ukraińcom nie ma nic na temat KDR. Także póki co obowiązuje art. 5 ustawy o KDR. Mam nadzieję, że niedługo Ministerstwo cos w tej sprawie doprecyzuje.Aleksandra91 pisze: ↑16 mar 2022, 10:12Wie ktoś może czy Ukraińskim uchodźcom będzie przysługiwać KDR?
Wychodząc naprzeciw trudnej sytuacji rodzin ukraińskich znajdujących się w kryzysie uchodźczym, związanym z wojną na Ukrainie, Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej w Poznaniu wyraża wolę udostępniania „Wielkopolskiej Karty Rodziny" rodzinom ukraińskim, zgodnie z zachowaniem ograniczeń wynikających ustawy z dnia 12 marca 2022 r. o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa, zwanej „ustawą".
Wielkopolska Karta Rodziny przysługiwałaby obywatelom Ukrainy których pobyt na terytorium Rzeczypospolitej Polski jest uznawany na legalny na podstawie art. 2 ust. 1 ustawy i którzy zostali wpisani do rejestru PESEL.
Pozostaje to w korelacji z art. 5 ustawy z 5 grudnia 2014 r. o Karcie Dużej Rodziny, zgodnie z którym prawo do posiadania Karty przysługuje członkowi rodziny wielodzietnej, który jest osobą posiadającą obywatelstwo polskie, mającą miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub cudzoziemcem mającym miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na podstawie zezwolenia na pobyt stały, zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego Unii Europejskiej, zezwolenia na pobyt czasowy udzielony w związku z okolicznością, o której mowa w art. 186 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach lub w związku z uzyskaniem w Rzeczypospolitej Polskiej statusu uchodźcy lub ochrony uzupełniającej, jeżeli zamieszkuje z członkami rodziny na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
W związku z powyższym zwracam się z prośbą o umożliwienie uzyskania Wielkopolskiej Karty Rodziny wszystkim zainteresowanym spełniającym powyższe kryteria.