jak rozumiem zasiłek rodzinny przyznaj sie informacją. Tak?, czy może jednak decyzją. Hehe. Zatem jak decyzją to nie musisz pisać, ze coś odmawiasz bo i tak mozesz się odwołać ponieważ to jest decyzja, a nie informacja. Taka bardzo prosta różnica.Tom. pisze: ↑17 sty 2022, 13:33hmm, czyli od 2016 cała Polska robi źle zasiłki rodzinne ze złotówką, bo nie odmawiają części zasiłku.....
nie przerzucaj na organu odpowiedzialności ustawodawcy, napisali gniota to będzie jak będzie, czyli dostanie ktoś informację o przyznaniu 25zł dodatku.
A jeśli zamierzasz pisać decyzję typu przyznaję 25zł, odmawiam 375zł to powodzenia![]()
A nie można odmówić w całości i następnie poprosić wnioskodawcę o złożenie drugiego wniosku o DO bez wskazywania źródła ciepła którego używa, ale które nie jest zewidencjonowane w CEEB ?tko pisze: ↑17 sty 2022, 13:23no to gratuluję. Zatem wnoszę o dodatek i we wniosku nie ma słowa o to w jakiej wysokości wnoszę, a więc wnoszę w całości, a jest złotówka za złotówkę i dostaje zamiast np. 400 zł. 200 zł. i co nie ma prawa się odwołać bo nie ma decyzji. Art 2 ust. 11 stanowi o odmowie przyznania dodatku, a odmowa może być w całości bądź w części, a zatem jak odmawiasz w części to także musisz wydać decyzję.Krzysztof pisze: ↑17 sty 2022, 13:17Posługuj się prawidłowym oznaczeniem i prawidłowym nazewnictwem danego przepisu.
Art. 11 ustawy o dodatku osłonowym nie dotyczy tego o czym Ty piszesz.
W sprawie wydawania lub nie wydawania decyzji ustawodawca wypowiedział się w art. 2 ust. 11 ustawy o dodatku osłonowym.
Ja się tu zgadzam bo taka sama procedura była przy 500+, ale teraz przy dodatku osłonowym, większość uważa, że KPA nie obowiązuje. Nie obowiązują ich terminy, procedury a tym bardziej jakieś ponaglenia. Oczywiście czas, SKO i WSA szybko zweryfikuje kto ma racje.kronos79 pisze: ↑18 sty 2022, 13:31Spotkałem się na szkoleniu z wygodną dla mnie interpretacją, że skoro z treści przepisu wynika że przyznanie jest informacją, to nie mogę tego zrobić decyzją. Natomiast strona niezadowolona z rozstrzygnięcia, o którym została poinformowana składa nie odwołanie, a ponaglenie w związku z faktem, iż jej wniosek w części dotyczącej różnicy między kwotą ustawową, a przyznaną nie został załatwiony.
Sprawa trafi do Kolegium, a to ewentualnie uzna rację strony lub nie.