Kiedy decyzja? - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 17 sty 2022, 14:07

Krzysiu, wniosek nie zawiera informacji "wnioskuję o podwyższony dodatek" a jedynie deklarację, do sprawdzenia, o źródle ciepła. To czy przysługuje wyższy czy niższy dodatek będzie badane z urzędu na podstawie złożonej deklaracji ale nie powinno to mieć przełożenia na rozstrzygnięcie (jego treść) i po prostu będzie info o przynaniu kwoty standardowej
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 17 sty 2022, 14:16

Tom. pisze:
17 sty 2022, 13:33
hmm, czyli od 2016 cała Polska robi źle zasiłki rodzinne ze złotówką, bo nie odmawiają części zasiłku.....

nie przerzucaj na organu odpowiedzialności ustawodawcy, napisali gniota to będzie jak będzie, czyli dostanie ktoś informację o przyznaniu 25zł dodatku.

A jeśli zamierzasz pisać decyzję typu przyznaję 25zł, odmawiam 375zł to powodzenia :lol:
jak rozumiem zasiłek rodzinny przyznaj sie informacją. Tak?, czy może jednak decyzją. Hehe. Zatem jak decyzją to nie musisz pisać, ze coś odmawiasz bo i tak mozesz się odwołać ponieważ to jest decyzja, a nie informacja. Taka bardzo prosta różnica.
tko
Stażysta
Od: 13 wrz 2018, 12:25
Zajmuję się: pomocą społeczną

Napisano: 17 sty 2022, 14:29

ale to nie twoj problem jest, że ustawodawca dał ciała i nie uwzglednił trybu odwoławczego.... jak się na kolanie robi prawo to takie są skutki, co za problem dodać przepis szczególny, że od informacji przysługuje odwołanie na zasadach określonych w kpa, copy/paste z 500 i CP to takie są skutki. Na tym forum przez pierwsze 2 dni wskazano więcej sytuacji problematycznych niż oni się dopatrzyli przez cały grudzień....
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 17 sty 2022, 15:31

tko pisze:
17 sty 2022, 13:23
Krzysztof pisze:
17 sty 2022, 13:17
82gocha pisze:
17 sty 2022, 12:27
przecież art.11 wylicza kiedy ma być decyzja
Posługuj się prawidłowym oznaczeniem i prawidłowym nazewnictwem danego przepisu.
Art. 11 ustawy o dodatku osłonowym nie dotyczy tego o czym Ty piszesz.

W sprawie wydawania lub nie wydawania decyzji ustawodawca wypowiedział się w art. 2 ust. 11 ustawy o dodatku osłonowym.
no to gratuluję. Zatem wnoszę o dodatek i we wniosku nie ma słowa o to w jakiej wysokości wnoszę, a więc wnoszę w całości, a jest złotówka za złotówkę i dostaje zamiast np. 400 zł. 200 zł. i co nie ma prawa się odwołać bo nie ma decyzji. Art 2 ust. 11 stanowi o odmowie przyznania dodatku, a odmowa może być w całości bądź w części, a zatem jak odmawiasz w części to także musisz wydać decyzję.
A nie można odmówić w całości i następnie poprosić wnioskodawcę o złożenie drugiego wniosku o DO bez wskazywania źródła ciepła którego używa, ale które nie jest zewidencjonowane w CEEB ?
Wówczas pierwsza sprawa zakończy się odmową, a druga rozstrzygnie się prawdopodobnie przyznaniem DO.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 18 sty 2022, 13:31

Spotkałem się na szkoleniu z wygodną dla mnie interpretacją, że skoro z treści przepisu wynika że przyznanie jest informacją, to nie mogę tego zrobić decyzją. Natomiast strona niezadowolona z rozstrzygnięcia, o którym została poinformowana składa nie odwołanie, a ponaglenie w związku z faktem, iż jej wniosek w części dotyczącej różnicy między kwotą ustawową, a przyznaną nie został załatwiony.
Sprawa trafi do Kolegium, a to ewentualnie uzna rację strony lub nie.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 18 sty 2022, 17:30

kronos79 pisze:
18 sty 2022, 13:31
Spotkałem się na szkoleniu z wygodną dla mnie interpretacją, że skoro z treści przepisu wynika że przyznanie jest informacją, to nie mogę tego zrobić decyzją. Natomiast strona niezadowolona z rozstrzygnięcia, o którym została poinformowana składa nie odwołanie, a ponaglenie w związku z faktem, iż jej wniosek w części dotyczącej różnicy między kwotą ustawową, a przyznaną nie został załatwiony.
Sprawa trafi do Kolegium, a to ewentualnie uzna rację strony lub nie.
Ja się tu zgadzam bo taka sama procedura była przy 500+, ale teraz przy dodatku osłonowym, większość uważa, że KPA nie obowiązuje. Nie obowiązują ich terminy, procedury a tym bardziej jakieś ponaglenia. Oczywiście czas, SKO i WSA szybko zweryfikuje kto ma racje.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x