kiedy potrącanie z bieżących, a kiedy wpłaca na rachunek
kiedy potrącanie z bieżących, a kiedy wpłaca na rachunek
Dziewczyna pobrała nienależnie wychowawczy za 1 m-c. Został jej tylko zasiłek w wysokości 48 zł. I teraz nie wiem jak powinna oddać te pieniądze- czy wpłacić wszystko nam na konto, czy powinnam jej potrącać z bieżących świadczeń (co i tak nie starczy na spłatę całej kwoty nienależnie pobranych). Czy na potrącanie z bieżących świadczeń muszę mieć jej zgodę? Proszę pomóżcie mi i napiszcie jakbyście zrobili.
Re: kiedy potrącanie z bieżących, a kiedy wpłaca na rachunek
Najlepiej się z nią umówić co do spłaty całości zadłużenia. Ale jak się nie da to nienależnie pobranne świadczenia można potrącać bez zgody klientki na podstawie zapisu art 30 ust. 6 a na potacenie odsetek trzeba mieć zgodę klentaki lub musi je wpłacić na konto.
a co zrobić z resztą, która zostanie? bo bedę jej potrącać 5x48, to i tak w listopadzie zostanie 160 zł jeszcze do spłaty i jak nie złoży nowego wniosku, to nie będę mieć z czego potrącić. Trzeba będzie wydać jakąś nową decyzję na te 160 zł?
najlepiej sie dogadać by chociaż połowę wpłaciła, a resztę z bieżących potrącać.
a w jaki sposób potrącacie z bieżących, postanowieniem czy decyzją...?
Oprócz kiedy potrącanie z bieżących, a kiedy wpłaca na rachunek - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
odsetki
przysposobienie dzieci przez współmałżonka
do zwrotu
Becikowe a KRUS
Rząd zabiera najbiedniejszym
decyzja
nienależnie wypłacony wychowawczy -
Becikowe i problem z ojcem, pomocy !!
Informacja n/t becikowego
wychowawczy
Wielka Brytania-Szkocja-becik?????????
uchylenie i nienależnie pobrane