Kierownik na macierzyńskim - Kadry

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 28 maja 2021, 9:29

Witam wszystkich bardzo serdecznie i proszę o pomoc. Zacznę prosto z mostu. Jestem kierownikiem GOPS od 3 miesięcy w OPS w której pracowałam 8 lat i.... zaszłam w ciążę, czuję się źle, chcę pracować ale chciałabym też iść na macierzyński. I co dalej? Czy kierownik ma szansę na macierzyński? Kto zastępuje? Dodam, ze jest to mały ośrodek 3 prac. soc., asystent rodziny, i księgowa- nie ma zastępcy kierownika. Kto teoretycznie by mnie zastąpił? co robić? Bardzo proszę o pomoc w komentarzach.
prac-soc
Praktykant
Od: 28 maja 2021, 9:23
Zajmuję się: Pracownik socjalny

Napisano: 28 maja 2021, 13:04

Naprawdę , nikt nic nie wie?
prac-soc
Praktykant

Napisano: 28 maja 2021, 13:15

macierzyński przysługuje

najlepiej niech burmistrz przeprowadzi konkurs na kierownika na zastępstwo,

drugie wyjście to wniosek do burmistrza o udzielenie upoważnień dla osoby zastępującej kierownika podczas jego nieobecności (do wydawania decyzji z zakresu pomocy społecznej, do realizacji zadań zleconych - chyba że rodzinne, 500+ są w UM, itd.) ale tu trzeba pamiętać, że taka osoba będzie zmuszona złożyć oświadczenie majątkowe, kierownik powinien też udzielić szerokiego upoważnienia temu pracownikowi
ops2020
Podinspektor
Od: 19 paź 2020, 14:41
Zajmuję się: Finanse

Napisano: 28 maja 2021, 13:47

Tak, ale czy ta osoba musi się zgodzić? jak to wygląda czy dostaje jakiś dodatek?
prac-soc
Praktykant

Napisano: 28 maja 2021, 15:01

osoba zastępująca kierownika musi wyrazić zgodę bo nie ma tego w zakresie czynności a nowe obowiązki będzie wykonywać dłużej niż 3 miesiące więc myślę, że trzeba podpisać porozumienie zmieniające warunki pracy i płacy, nie jest to sytuacja idealna

radzę powołać konkurs na zastępstwo bo to długi okres nieobecności, zawsze może ktoś z pracowników się zgłosić na konkurs, bo nie widzę takiej możliwości aby ktoś nie na stanowisku urzędniczym (zastępca dyrektora) działał z upoważnienia burmistrza, dyrektora w pełnym zakresie jak kierownik jednostki (zawierał umowę o pracę z nowymi pracownikami, nagradzał, zwalniał, przedstawiał sprawozdania radzie gminy, podpisywał sprawozdania finansowe - bilans, rachunek zysków i strat, itd.), po za tym kto y mu udzielał urlopu (burmistrz jest pracodawcą dyrektora a nie osoby jej zastępującej)
ops2020
Podinspektor
Od: 19 paź 2020, 14:41
Zajmuję się: Finanse

Napisano: 31 maja 2021, 15:10

A żadna z dziewczyn nie chce sie zgodzić? Trudno szukać kierownika na zastępstwo. Jesli którys z pracownikow się zgodzi to wójt powinien upoważnić do wszystkich zadań ( podpisywania decyzji), w regulaminie organizacyjnym powinnaś wpisać, że wyznaczasz osobe zastepującą i upoważnić ją do pozostałych spraw m.in. kadrowych, podpisywania sprawozdań, banku. Jak najbardziej osoba ta ma prawo do dodatku do wynagrodzenia. dodatku bym nie poskapiła ponieważ zakres prac i odpowiedzialności będzie duży.
Nie musi to być zastepca, ale osoba zastepująca Kierownika podczas jego nieobecności.
Basia49
Stażysta
Od: 18 kwie 2017, 12:32
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x