klauzula informacyjna po nowemu - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 11 cze 2019, 12:56

jak to jest u Was z klauzulą informacyjną przy karcie dużej rodziny? czy dajecie ją dla petenta i wymagacie podpisu na drugiej która idzie do teczki?
ola95
Stażysta
Od: 03 lip 2018, 12:33
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 13 cze 2019, 7:35

Ja daje do podpisu i dopinam pod wniosek. Kiedyś dawałam dodatkowo dla wnioskodawcy. Obecnie zastanawiam się nad wydrukiem RODO i przyklejeniu go na biurku gdzie wnioskodawca uzupełnia wniosek. Wówczas wystarczyłaby tylko pieczątka na wniosku, że dana osoba się zapoznała i jej podpis.... Może ktoś jeszcze się wypowie? Zwłaszcza jeśli chodzi o programy samorządowe. Czy Partnerzy Programu też powinni podpisać RODO? Może ktoś ma już opracowany wzór?
kdr.04
Stażysta
Od: 27 lip 2018, 7:31
Zajmuję się: kdr

Napisano: 13 cze 2019, 10:43

ja robię tak że daję do podpisu klauzulę dla petenta, jedna jest w teczce drugą daję tej osobie
ola95
Stażysta
Od: 03 lip 2018, 12:33
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 13 cze 2019, 10:59

Macie jedną ogólną w Ośrodku, czy do KDR osobna?
Michalina26
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 mar 2017, 10:54
Zajmuję się: FA

Napisano: 13 cze 2019, 11:28

do KDR osobną - przynajmniej u nas tak jest
kdr.04
Stażysta
Od: 27 lip 2018, 7:31
Zajmuję się: kdr

Napisano: 14 cze 2019, 12:20

a mogę prosić o wzór takiej informacji?
Michalina26
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 mar 2017, 10:54
Zajmuję się: FA

Napisano: 14 cze 2019, 12:54

My dajemy do podpisu RODO każdemu wnioskodawcy i dopinamy do reszty wniosku :)

Dane osoby składającej oświadczenie:

…………………………………………………………………………
(Imię i nazwisko)

NR PESEL: └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘

…………………………………………………………………………
(adres)

OŚWIADCZENIE

Oświadczam, iż zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016r., zostałam(em) poinformowana(ny), że:

1) Administratorem danych osobowych jest: Miejsko – Gminny Ośrodek Pomocy Społeczne.......( dane ośrodka)
2) Inspektorem ochrony danych jest pani ...........
3) Dane osobowe przetwarzane są w celu realizacji zadań w zakresie Karty Dużej Rodziny,
na podstawie ustawy z dnia 5 grudnia 2014 r. o Karcie Dużej Rodziny (t.j. Dz.U.2017, poz.1832 ze zm.)
4) Odbiorcami danych osobowych mogą być: podmioty upoważnione do kontroli tutejszego Ośrodka, podmioty właściwe w instancyjnym toku postępowania, oraz inne podmioty uprawnione na podstawie obowiązujących przepisów.
5) Dane osobowe będą przechowywane przez okres niezbędny do osiągnięcia celu przetwarzania, mając na względzie podstawy prawne do przetwarzania, przechowywania i brakowania danych.
6) Posiadam prawo dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo wniesienia sprzeciwu przetwarzania, prawo do przenoszenia danych (prawa te mogą być ograniczone innymi przepisami).
7) Posiadam prawo do cofnięcia zgody do przetwarzania danych - w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem - jeżeli przetwarzanie odbywa się na podstawie zgody.
8) Posiadam prawo wniesienia skargi do Organu nadzorczego .
9) podanie danych osobowych jest wymogiem ustawowym, a konsekwencją niepodania danych może być brak możliwości przeprowadzenia postępowania administracyjnego. W pozostałym zakresie moje dane osobowe mogą być przetwarzane na podstawie udzielonej przeze mnie zgody lub na podstawie innych przesłanek dopuszczalności przetwarzania wskazanych w art. 6 i 9 RODO.
10) Dane osobowe mogą zostać uzyskane od innych podmiotów zobowiązanych do udzielenia odpowiedzi na żądanie Ośrodka.

Oświadczenie jest ważne podczas pozyskiwania danych osobowych aktualnie oraz w przyszłości.

…………………………………………………
…………………………………………
………………………………………………………………………………………
Miejscowość
Data
Podpis osoby składającej oświadczenie
AD1988
Referent
Od: 02 sty 2019, 8:55
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU