W ubegłym roku w gminie w jednym domu wiatr zerwał dach. Dzwoniłam do naszego urzędu wojewódzkiego, musi być ogłoszona klęska żywiołowa, która zgłasza gminny sztab kryzysowy. Inaczej można udzielić pomocy ze środków własnych jako zdarzenie losowe, tak jak pisali moi przedrozmówcy. Chyba,że coś się zmieniło w przepisach, ale wątpię.
I wydaje sie ze nawet jezeli jest dofinansowanie od wojewody- na zadanie własne- a nie ma ogloszonej kleski zywiołowej -to traktujemy normalnie jako zd.losowe, czyli procedura zwykła a nie uproszczona i nie po 6 tys ale np.600 zł uwzględniajac wszystkie ogólne zasady ustawy o pomocy spolecznej, a pani kopaczka niech bedzie bardziej wstrzęmiezliwa w swoich wypowiedziach
Co oznacza poniższa wiadomość? (20.07.2015, PAP, IAR)
Premier wyjaśniła, że w tej chwili są szacowane straty. Poleciła wojewodom bardzo szybkie uruchomienie środków na wsparcie osób poszkodowanych. - Zasiłki będą bezzwłocznie przekazywane tym osobom, które pomocy potrzebują - zaznaczyła.
Doprecyzowała, że chodzi o zasiłek bezzwrotny, który wynosi 6 tys. zł. By go dostać należy wypełnić odpowiedni wniosek. By otrzymać większą pomoc - do 20 tys. zł - straty musi oszacować fachowiec.
Szefowa rządu przypomniała, że rezerwa Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji na zwalczanie skutków kataklizmów wynosi miliard złotych. - Tych pieniędzy na pewno nie zabraknie - zapewniła.
Witam
W 2012 oraz 2013 teren mojego działania nawiedziła ogromna ulewa. Mieliśmy zasiłki do 6 tyś, 20 tyś oraz jeden do 100 tyś.
Na decyzjach zasiłek był nazwany tak:
zasiłek do 6 tyś.
Zasiłek celowy dla osób lub rodzin poszkodowanych w wyniku zdarzeń noszących znamiona klęski żywiołowej z przeznaczeniem na usuwanie skutków zdarzenia losowego z dnia 20 lipca 2013r. – zaspokojenie podstawowych potrzeb życiowych
zasiłek do 20 tyś.
Zasiłek celowy z przeznaczeniem na usuwanie skutków zdarzenia losowego noszącego znamiona klęski żywiołowej z dnia 05 lipca 2012r. z przeznaczeniem na remont budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego w łącznej wysokości
Nie będę się rozpisywał na temat decyzji - mam takie wzory, które były oparte na ówczesnych wytycznych. Nie czytałem wytycznych które obowiązują teraz. Być może są takie same.
Zainteresowanych proszę o kontakt na [email protected]
Dodam jeszcze że byliśmy kontrolowani przez Urząd Wojewódzki i nie było zastrzeżeń.
A jaką stosujecie procedurę? Co wpisujecie w wywiadzie i czy bierzecie od wnioskodawcy wszystkie dokumenty o dochodach, stanie majątkowym itd? Mam pierwszy raz taką sytuację i nie wiem jak się za to zabrac
Przeprowadziliśmy wywiad środowiskowy część VII , do tego dołączone jest podanie osoby zainteresowanej, protokół komisji powołanej przez Wójta, zdjęcia z miejsca zdarzenia oraz decyzja na zasiłek celowy z tytułu zdarzenia losowego.
Przeprowadziliśmy wywiad środowiskowy część VII , do tego dołączone jest podanie osoby zainteresowanej, protokół komisji powołanej przez Wójta, zdjęcia z miejsca zdarzenia oraz decyzja na zasiłek celowy z tytułu zdarzenia losowego.