klient chce wgląd w pismo - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 05 wrz 2016, 15:29

Witam. Mam klientkę, która jest mega roszczeniowa. Otrzymałam pismo z pewnej instytucji, która oczekuje abym opisała jej sytuacje mieszkaniową rodzinną czy jest w stanie zajmować się dzieckiem, które jej interwencyjnie odebrano. Usłyszałam w trakcie sporządzania adnotacji urzędowej, ze zanim wyślę pismo do instytucji ona chce je przeczytać ( pewnie po raz kolejny podważy to co zostanie napisane) Pytanie: czy mam obowiązek pokazania pisma, które jej dotyczy zanim je wyślę???
kasieńka

Napisano: 05 wrz 2016, 15:34

Nie. Jaki to miałoby sens? Żeby ewentualnie mogła naciskać na zmianę twojej opinii? Musimy pokazywać klientom tylko opis stanu faktycznego, np. klient mieszka z 2 dzieci, w domu brak pralki itd.
Vulcana

Napisano: 05 wrz 2016, 15:37

zanim nie podpisze się nikt pod pismem nie jest ono dokumentem tylko projektem dokumentu, więc prawo wglądu nie przysługuje
wiem

Napisano: 05 wrz 2016, 15:40

Czy jest gdzieś to uregulowane?? gdzie szukać odpowiedzi?? w ustawie nic na ten temat nie ma a -klientka jest inteligentna i baaaardzo roszczeniowa będzie się upierać przy swoim- ze powinna mieć wgląd w akta czyli głównie zażąda pisma które jej dotyczyło. Ciężki przypadek.
kasieńka

Napisano: 05 wrz 2016, 23:45

Klient ma prawo do zapoznania się z aktami w trakcie postępowania. Nie ty prowadzisz postępowanie, wiec nie ty masz obowiązek udostępniać dokumentację. Niech zwróci się do "instytucji"
cycyvy

Napisano: 06 wrz 2016, 7:57

Podstawa prawna KPA art. 73
pawel.w

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x