Mam pytanie, jeśli ktoś pobiera zasiłek z bezrobocia lub ma pobory, składa podanie we wrześniu to biorę dochód za miesiąc poprzedni za sierpień, ale za sierpień wypłacone 5 września. Więc czy biorę za lipiec wypłacone w sierpniu faktycznie otrzymała, czy za sierpień, ale we wrześniu wypłacone
W art. 8 ust.3 ustawy o pomocy społecznej jest napisane, że dochody bierzemy z miesiąca poprzedzającego złozenie wniosku a nie dochody za miesiąc poprzedzający. Uważam, że nieważne jest czy pobrał pieniądze za luty w sierpniu bo i tacy pracodawcy się zdarzają, czy za lipiec . Ważne jest czym rządził w sierpniu. Dobrze jest tez spytać o ust. 11 art. 8 może miał dochody extra.
Więc dalej nie rozumiem. Wniosek złożony we wrześniu, dochody za sierpień, bo miesiąc poprzedzający, czyli jeśli sierpniowe pobory otrzyma we wrześniu to liczę to i tak biorę za sierpień .Czy nie biorę bo już sama nie wiem, czy liczy się to faktycznie do łapy dostał czy za dany miesiąc a wypłacone mogą być i za rok Jest to problem bo jeśli ktoś wypłatę za dany miesiącc bierze 10 następnego miesiąca to musi czekac.
Więc dalej nie rozumiem. Wniosek złożony we wrześniu, dochody za sierpień, bo miesiąc poprzedzający, czyli jeśli sierpniowe pobory otrzyma we wrześniu to liczę to i tak biorę za sierpień .Czy nie biorę bo już sama nie wiem, czy liczy się to faktycznie do łapy dostał czy za dany miesiąc a wypłacone mogą być i za rok Jest to problem bo jeśli ktoś wypłatę za dany miesiącc bierze 10 następnego miesiąca to musi czekac.
A może z miesiąca w którym wniosek został złożony, rozwaz to!
"A może z miesiąca w którym wniosek został złożony, rozwaz to!" Co Ty pleciesz to nie jest utrata!, mamy brać z miesiąca poprzedzającego. TYLKO CHODZI MI O TO CZY MAMY BRAĆ ZA MIESIĄC NP. SIERPIEŃ A PRACODAWCA WYPŁACI 10 WRZEŚNIA 500 ZŁ, CZY MAMY BRAĆ TO CO FAKTYCZNIE DO ŁAPY DOSTAŁ? CZY ZA LIPIEC A WYPŁACONE ZOSTAŁO 10 SIERPNIA. BO WNIOSEK WRZEŚNIOWY.