Dziwna sytuacja.
U nas mamy osoby starsze bez konta, stały odbierają w kasie, ew na konto współmałżonka, ale to są osoby które sobie nie radzą z obsługą bankomatu, lub osoby tzw "niereformowalne"

.
Nie zdarzyło się nam, aby ktoś podał konto brata czy kogoś innego, wg mnie to jest niedopuszczalne (mogę być w błędzie). Są banki, w których konta są darmowe, nawet dla niewielkich dochodów, wystarczy popytać.
My stosujemy zasadę, że klient musi przynieść dokument z nr konta i jego imieniem nazwiskiem, np potwierdzenie otwarcia rachunku, ostatecznie wyciąg. Musimy wiedzieć że to jego konto, inaczej nie wiadomo komu wpłacamy.
Są banki, w których konta są darmowe, nawet dla niewielkich dochodów, wystarczy popytać.
Jeśli chodzi o wykaz, teoretycznie możemy o to poprosić, ale tylko w uzasadnionych przypadkach. Musisz podać podstawę na piśmie najlepiej dlaczego i na jakiej podstawie o to prosisz. Inaczej taki klient może Ci odmówić. Musimy działać w oparciu o przepisy.
Jeśli faktycznie to konto brata, to wg mnie nie możesz o to prosić.
Należy wyjaśnić z klientem, dlaczego korzysta z konta brata, dlaczego od samego początku o tym was nie poinformował. Niech założy konto w banku, gdzie jest darmowa obsługa, albo odbiera w kasie.