kłopot w MOPS pilne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 05 cze 2016, 20:46

Witajcie

Mam mały problem. Niedawno dowiedziałam się że nie należało mi się świadczenie rodzinne. Nie zgłosiłam faktu podjęcia pracy mam więc oddać z odsetkami.
Wszystko rozumiem oczywiście mam zamiar oddać kwotę w całości. Jednak Pani z MOPS podsuwa mi oświadczenie w którym mam napisać, że zrzekam się świadczeń na poczet długu. Nie ukrywam, że zdziwiło mnie to postępowanie gdyż to moje jedyne źródła dochodu.(mąż praca 1/2 etatu, z mops otrzymuję obecnie 500+, rodzinne, DM, wychowawcze).
czy zachowanie Pani jest stosowne? Chciałam rozłożyć płatność na raty jednak Pani skwitowała, że oświadczenie to rozwiąże. Tak rozwiąże ale ja będę wtedy oddawać - prawie 1000 zł miesięcznie na co mnie nie stać...
Proszę o pomoc
zaniepokojona11

Napisano: 06 cze 2016, 8:01

Art. 30 ust. 6
Kwoty nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych ustalone ostateczną decyzją podlegają potrąceniu z wypłacanych świadczeń rodzinnych, wypłacanych zasiłków dla opiekunów, o których mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów, oraz wypłacanego świadczenia wychowawczego.

oraz ust. 9
Organ właściwy, który wydał decyzję w sprawie nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych, może umorzyć kwotę nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych łącznie z odsetkami w całości lub w części, odroczyć termin płatności albo rozłożyć na raty, jeżeli zachodzą szczególnie uzasadnione okoliczności dotyczące sytuacji rodziny.
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Ojciec76
Administrator
Od: 09 gru 2010, 9:31
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x