KOBIETA WIDNIEJE W DWÓCH SKŁADACH RODZINY
-
- Referent
- Zajmuję się: wszystkim
- Kontakt:
KOBIETA WIDNIEJE W DWÓCH SKŁADACH RODZINY
Kobieta ma 3 dzieci. Mąż składa wniosek na 2 dzieci i wpisuje żonę do składu rodziny. Żona ma konkubenta z którym ma dziecko. Składa w innym OPS wniosek na ostatnie dziecko, ale do składu wpisuje : siebie, konkubenta i całą 3 dzieci. Pomóżcie to ogarnąć. Naszym zdaniem kobieta nie może figurować w dwóch rodzinach. Czy mieliście podobne przypadki ?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: praktykant
- Kontakt:
Re: KOBIETA WIDNIEJE W DWÓCH SKŁADACH RODZINY
Jeśli nie mają rozwodu/separacji sądowej to mąż musiał wpisać żonę do składu rodziny, nawet jak nie zamieszkują razem.
Żona też powinna wpisać męża do składu rodziny. No ona wnioskuje na trzecie dziecko (rozumiem, że to dziecko konkubenta)
definicja rodziny:
rodzinie - oznacza to odpowiednio następujących członków rodziny: małżonków, rodziców dzieci, opiekuna faktycznego dziecka oraz zamieszkujące wspólnie z tymi osobami, pozostające na ich utrzymaniu dzieci w wieku do ukończenia 25. roku życia, a także dzieci, które ukończyły 25. rok życia, legitymujące się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności, jeżeli w związku z tą niepełnosprawnością przysługuje świadczenie pielęgnacyjne lub specjalny zasiłek opiekuńczy albo zasiłek dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów (Dz. U. z 2016 r. poz. 162 i 972 oraz z 2017 r. poz. 1428); do członków rodziny nie zalicza się dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, dziecka pozostającego w związku małżeńskim, a także pełnoletniego dziecka posiadającego własne dziecko; w przypadku gdy dziecko, zgodnie z orzeczeniem sądu, jest pod opieką naprzemienną obojga rodziców rozwiedzionych lub żyjących w separacji, lub żyjących w rozłączeniu sprawowaną w porównywalnych i powtarzających się okresach, dziecko zalicza się jednocześnie do członków rodzin obydwojga rodziców;
Jeśli u Ciebie złożył mąż to się tym nie martw. W razie wątpliwości można przeprowadzić wywiad środowiskowy, by sprawdzić czy dzieci na które wnioskuje i które umieścił mąż w rodzinie przebywają pod jego opieką i na jego utrzymaniu.
Był u mnie podobny przypadek - ale bez konkubenta. SKO utrzymało mi decyzję, a co za tym idzie skład rodziny czyli mąż i żona oraz po jednym dziecku zamieszkującym z danym rodzicem i pozostającym na jego utrzymaniu.
Żona też powinna wpisać męża do składu rodziny. No ona wnioskuje na trzecie dziecko (rozumiem, że to dziecko konkubenta)
definicja rodziny:
rodzinie - oznacza to odpowiednio następujących członków rodziny: małżonków, rodziców dzieci, opiekuna faktycznego dziecka oraz zamieszkujące wspólnie z tymi osobami, pozostające na ich utrzymaniu dzieci w wieku do ukończenia 25. roku życia, a także dzieci, które ukończyły 25. rok życia, legitymujące się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności, jeżeli w związku z tą niepełnosprawnością przysługuje świadczenie pielęgnacyjne lub specjalny zasiłek opiekuńczy albo zasiłek dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów (Dz. U. z 2016 r. poz. 162 i 972 oraz z 2017 r. poz. 1428); do członków rodziny nie zalicza się dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, dziecka pozostającego w związku małżeńskim, a także pełnoletniego dziecka posiadającego własne dziecko; w przypadku gdy dziecko, zgodnie z orzeczeniem sądu, jest pod opieką naprzemienną obojga rodziców rozwiedzionych lub żyjących w separacji, lub żyjących w rozłączeniu sprawowaną w porównywalnych i powtarzających się okresach, dziecko zalicza się jednocześnie do członków rodzin obydwojga rodziców;
Jeśli u Ciebie złożył mąż to się tym nie martw. W razie wątpliwości można przeprowadzić wywiad środowiskowy, by sprawdzić czy dzieci na które wnioskuje i które umieścił mąż w rodzinie przebywają pod jego opieką i na jego utrzymaniu.
Był u mnie podobny przypadek - ale bez konkubenta. SKO utrzymało mi decyzję, a co za tym idzie skład rodziny czyli mąż i żona oraz po jednym dziecku zamieszkującym z danym rodzicem i pozostającym na jego utrzymaniu.
-
- Referent
- Kontakt:
To nie takie proste -niestety. Sąd przyznał opiekę nad dwójką starszych dzieci ojcu. On na te dzieci wnioskuje w swoim miejscu zamieszkania. Dzieci faktycznie przebywają z matką która ma nowe dziecko i konkubenta. Ale matka w Naszym OPS wnioskuje tylko na trzecie dziecko podając do składu rodziny dwójkę starszych dzieci i konkubenta. Dlatego trudno jest mi to ogarnąć.
- voodoo
- Inspektor
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Dla Ciebie ważny jest wyrok Sądu. Jeżeli dzieci faktycznie przebywają z nią to niech się uda do Sądu i wnioskuje o zmianę wyroku.
-
- Referent
- Kontakt:
Ona chce tylko na trzecie dziecko. Z tą zmiana wyroku nie jest tak łatwo, bo rodzice walczą ze sobą już ze 2 lata i tam ciągle trwają jakieś sprawy. Wyrok wskazuje ojca jako opiekuna dzieci. Wiem że są z matka bo chodzą u nas do szkoły. Matka nie wnioskuje na dwójkę starszych bo na nie wnioskuje ojciec. Ona chce, aby najmłodsze dziecko jej i konkubenta było jako trzecie i tylko na nie wnioskowała bez dochodu. We wniosku u ojca jest on, dwójka starszych dzieci i ona czyli matka. W naszym wniosku jest ona, dwójka starszych dzieci i to trzecie najmłodsze i konkubent. CBB pokazuje jaki wniosek jest w innej gminie - ojca i jaki jest podany skład rodziny. Dlatego mam wątpliwości, czy matka może złożyć u nas wniosek bez dochodu tylko na to trzecie dziecko. Jest ona w dwóch składach rodzin ( u męża i z konkubentem). To jest zagmatwane - ale chętnie skorzystam z waszych opinii i doświadczenia co mam z tym zrobić i jak postąpić.
- kb
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ta kobieta, zonamale pisze:To nie takie proste -niestety. Sąd przyznał opiekę nad dwójką starszych dzieci ojcu. On na te dzieci wnioskuje w swoim miejscu zamieszkania. Dzieci faktycznie przebywają z matką która ma nowe dziecko i konkubenta. Ale matka w Naszym OPS wnioskuje tylko na trzecie dziecko podając do składu rodziny dwójkę starszych dzieci i konkubenta. Dlatego trudno jest mi to ogarnąć.

- voodoo
- Inspektor
- Kontakt:
Mnie jako urzędnika nie interesują prywatne sprawy ludzi- ma być zgodnie z kwitami. Nie jest? To nie mój problem a ich.
-
- Referent
- Kontakt:
Czyli jej wniosek powinien wyglądać tak : ona , mąż i trójka dzieci ? W jego wniosku jest tylko dwójka dzieci. Trzecie chociaż nie jego jest wciąż na niego zapisane.
- voodoo
- Inspektor
- Kontakt:
No niekoniecznie bo przecież dwójka dzieci wg wyroku Sądu z nią nie mieszka.
-
- Referent
- Kontakt:
Voodoo ! nie ułatwiasz ! Powiedz, jak ty to widzisz czyli co Ty byś zrobił. Ja się skłaniam do odmowy i SKO.
Oprócz KOBIETA WIDNIEJE W DWÓCH SKŁADACH RODZINY - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Sprawowanie opieki - świadczenie wychowawcze
drugi wniosek tej samej osoby na to samo dziecko
Pytanko mam:Ojciec w Nowej Zelandii
uzysk w roku bazowym swiadczenie rodzicielskie
Ustalenie dochodu dzierżawcy ziemi
Pytanie do art. 21.1. -wypłaty świadczenia wychowawczego
współpracująca - otrzymuje macierzyński
czy utracać dochód z 2016 r. i doliczać uzyskany
Nowy wzór sprawozdań miesięcznych z 500+ od października 17r
Urlop wychowawczy udzielony do grudnia, do kiedy przyznać 50
Brak rozliczenia z US - jak to rozwiązać
dziecko w dwóch składach rodziny