Brak rozliczenia z US - jak to rozwiązać

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rysia
Stażysta
Zajmuję się: ŚW,SR,FA
Kontakt:

Brak rozliczenia z US - jak to rozwiązać

Post autor: rysia »

Pan do połowy 2016r. prowadził działalność gospodarczą, jest składka zdrowotna, działalność na ten moment nie jest już prowadzona.
Ten sam Pan pracował także w 2016r. na umowę zlecenie, teraz już tam nie pracuje, mam PIT 11, z tego też się nie rozliczył.

Wzywam do rozliczenia, czy wystarczą mi oświadczenia?
Awatar użytkownika
voodoo
Inspektor
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Re: Brak rozliczenia z US - jak to rozwiązać

Post autor: voodoo »

Masz zaświadczenie z US o braku rozliczenia się tej osoby? Bo jak nie miałem informacji z Emp@tii to pisałem wniosek o udostępnienie danych, US przysyłał mi kilka razy informacje, że dana osoba się nie rozliczyła choć US miał wiedzę, jak był dochód.
na podstawie zaświadczenia Naczelnika Urzędu Skarbowego w ........ znak ............ z dnia 17.10.2017r. nie złożyła Pani zeznania rocznego za rok 2016. Wobec ciążącego obowiązku zgodnie z art 45 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (t.j. Dz.U. z 2016r., poz. 2032) wzywam Panią do dostarczenia zaświadczenia o uzyskanym dochodzie za 2016r wystawionego przez Urząd Skarbowy w ........... celem utraty dochodu przez organ prowadzący postępowanie (TUTAJ PRZEPISY DOT UTRATY DOCHODU I DODATKOWYCH DOKUMENTÓW Z ROZPORZĄDZENIA).
Oczywiście musisz podać jaki termin wyznaczasz na dostarczenie dokumentów etc
Awatar użytkownika
rysia
Stażysta
Zajmuję się: ŚW,SR,FA
Kontakt:

Post autor: rysia »

Nie, nie pisałam do US, mam tylko wydruk z empatii + informację od klienta.

Głównie chodzi mi o to czy musimy wzywać klienta do rozliczenia, czy jest nam to niezbędne, gdy tych dochodów już nie ma?
Awatar użytkownika
voodoo
Inspektor
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Post autor: voodoo »

Prawnikiem nie jestem ale skoro nie dopełniła dana osoba obowiązku związanego z rozliczeniem rocznym to jak zamierzasz brać od niego oświadczenie? Chce się brać 500+ to trzeba być fair wobec US.
Awatar użytkownika
Diana
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Diana »

u nas jest Pan, który ma pracę od 12.2015 do dziś i nie rozliczył się za 2016...
i tu mamy problem...
co podpowiecie?
nowa11
Starszy referent
Zajmuję się: ŚW/ŚR/DM/DE
Kontakt:

Post autor: nowa11 »

Diana pisze:u nas jest Pan, który ma pracę od 12.2015 do dziś i nie rozliczył się za 2016...
i tu mamy problem...
co podpowiecie?
A informowałaś Pana,że nie rozliczył się? Masz jego PIT-11?
ODPOWIEDZ