Kolejna reforma ?
Kolejna reforma ?
Dla zainteresowanych
https://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/8 ... ziezy.html
https://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/8 ... ziezy.html
Re: Kolejna reforma ?
jak placówki opiekuńczo-wychowawcze są w pieczy zastępczej to czemu nie mogą być mow-y i mos-y - wykonują tą samą pracę co wychowawcy w domach dziecka - dzieci takie same ale niestety zarobki i świadczenia o wiele wyższe , będą protestować , bo chcą kartę nauczyciela zachować -- jak wszyscy bez karty to wszyscy
Chyba, że
No i ciągle te same nazwiska Kluzik-Rostkowska, Kochan, Michalak....
Ja czytam takie "wypociny", to dochodzę do wniosku, że niektórym nadal za dużo płacą i słusznie że nie są na karcie. Jak Ci chłopie żal, że zarabiasz za mało, to zmień pracę. Chyba, że nie masz kwalifikacji, albo nikt Cie nie chce zatrudnić w innej, lepiej płatnej pracy. Żal mi takich ludzi, którzy nie potrafią sami zatroszczyć się o siebie, ale chcą zaszkodzić innym. Jeśli tylko takie osoby zostały w domach dziecka, to faktycznie powinno się te placówki zlikwidować.tarzan pisze:jak placówki opiekuńczo-wychowawcze są w pieczy zastępczej to czemu nie mogą być mow-y i mos-y - wykonują tą samą pracę co wychowawcy w domach dziecka - dzieci takie same ale niestety zarobki i świadczenia o wiele wyższe , będą protestować , bo chcą kartę nauczyciela zachować -- jak wszyscy bez karty to wszyscy
No i ciągle te same nazwiska Kluzik-Rostkowska, Kochan, Michalak....
etatysto, nie ma co ganic tarzana , bowiem w szalenstwie metoda. Oczywiscie o ile tarzan nie myśli przez pryzmat zemsty, a strach byłoby go słuchać gdyby był bezrobotny i np nie ubezpieczony ...."jak wszyscy to wszyscy"
a z tymi matołkami w Warszawie nie ma co dyskutować, . Nie przyjmują argumentów. Skoro obudził sie pomysł z MOWami, to ....zostanie on zrealizowany. Tak jak z placówkami. Przy tym wychowawców z MOW wytną z karty, co da "oszczędności" a przyniesie korzyść (taj jak w placówkach OP) że będzie ów wychowawca miał więcej czasu dla dziecka
Tak jak ja... jeden dyżur 12 godzin i dwie nocki.
Oblicze:
- dyżur dzienny od 8-20 to z dzieckiem po południu jakieś 5 g.
- nocki od 20 -08 , w tym cisza nocna 22 i pobudka 6:30 , i to razy 2/// ( 2x2) + (2x 1,5) = 4 +3 +5 = 12.
Przeraza mnie takie łatwe, cyniczne szafowanie określeniami: tato , mama, rodzina, zastępuje rodzinę, dom rodzinny...
"Te ośrodki działają jak piecza zastępcza. Dzieci przebywają w nich latami, a więc wychowawcy i terapeuci w tych placówkach de facto zastępują rodziców"
Jak łatwo w Polsce przychodzi obniżanie standardów.
a z tymi matołkami w Warszawie nie ma co dyskutować, . Nie przyjmują argumentów. Skoro obudził sie pomysł z MOWami, to ....zostanie on zrealizowany. Tak jak z placówkami. Przy tym wychowawców z MOW wytną z karty, co da "oszczędności" a przyniesie korzyść (taj jak w placówkach OP) że będzie ów wychowawca miał więcej czasu dla dziecka
Tak jak ja... jeden dyżur 12 godzin i dwie nocki.
Oblicze:
- dyżur dzienny od 8-20 to z dzieckiem po południu jakieś 5 g.
- nocki od 20 -08 , w tym cisza nocna 22 i pobudka 6:30 , i to razy 2/// ( 2x2) + (2x 1,5) = 4 +3 +5 = 12.
Przeraza mnie takie łatwe, cyniczne szafowanie określeniami: tato , mama, rodzina, zastępuje rodzinę, dom rodzinny...
"Te ośrodki działają jak piecza zastępcza. Dzieci przebywają w nich latami, a więc wychowawcy i terapeuci w tych placówkach de facto zastępują rodziców"
Jak łatwo w Polsce przychodzi obniżanie standardów.
Witam.
Coraz głośniej się dzieje w sprawie MOS, MOW. Nasilenie kontroli NIK, czarny PR w mediach, propozycje posłów..... Skąd ja to znam? A przypomniałem sobie - 2011 i 2012 w Sejmie sprawa pieczy zastępczej. Nie chcę krakać - pamiętam jak w sejmie usłyszałem, że placówki to tylko początek, potem czas na PPP, MOS, MOW a na końcu zniesienie karty w szkołach. Niestety nie pamiętam kto z posłów lub posłanek to powiedział.
Do meritum. Wszystko wskazuje, że ma być inaczej i chyba będzie. 95 MOW i 69 MOS na koniec 2014 roku - do rozwałki w rok. Jak się tak po chłopsku policzy - 164 instytucje razy 30 osób w każdej daje 4920 ludzi zatrudnionych z KN. Po przejściu na KP połowa leci z roboty, nawet przy zachowaniu wynagrodzeń na wysokości KN tych co zostaną i tak 50% zysku. I najważniejsze moim zdaniem. Przejście pod MPiPS skutkuje urwaniem subwencji z edukacji i każdy zacznie liczyć koszty więc będzie zainteresowany co by tanio było i za wiele się nie płaciło ze swojej kasy. Więc.......
Teraz z innej beczki. Proponuję do lektury artykuł o MOW w Goniądzu autorstwa Waldemara Moczydłowskiego. Jak znajdę link podrzucę. Warto się zapoznać.
P.s. Etatysto co takiego zrobiła Ci "placówka", że za każdym razem walisz w tych co zostali w niej jak w bęben?
Coraz głośniej się dzieje w sprawie MOS, MOW. Nasilenie kontroli NIK, czarny PR w mediach, propozycje posłów..... Skąd ja to znam? A przypomniałem sobie - 2011 i 2012 w Sejmie sprawa pieczy zastępczej. Nie chcę krakać - pamiętam jak w sejmie usłyszałem, że placówki to tylko początek, potem czas na PPP, MOS, MOW a na końcu zniesienie karty w szkołach. Niestety nie pamiętam kto z posłów lub posłanek to powiedział.
Do meritum. Wszystko wskazuje, że ma być inaczej i chyba będzie. 95 MOW i 69 MOS na koniec 2014 roku - do rozwałki w rok. Jak się tak po chłopsku policzy - 164 instytucje razy 30 osób w każdej daje 4920 ludzi zatrudnionych z KN. Po przejściu na KP połowa leci z roboty, nawet przy zachowaniu wynagrodzeń na wysokości KN tych co zostaną i tak 50% zysku. I najważniejsze moim zdaniem. Przejście pod MPiPS skutkuje urwaniem subwencji z edukacji i każdy zacznie liczyć koszty więc będzie zainteresowany co by tanio było i za wiele się nie płaciło ze swojej kasy. Więc.......
Teraz z innej beczki. Proponuję do lektury artykuł o MOW w Goniądzu autorstwa Waldemara Moczydłowskiego. Jak znajdę link podrzucę. Warto się zapoznać.
P.s. Etatysto co takiego zrobiła Ci "placówka", że za każdym razem walisz w tych co zostali w niej jak w bęben?
łooot i sedno.....
gorszy gatunek człowiek, obywatela. Z edukacji wystarczy mu szkoła. A poza tym , nie ma pełny brzuch, temperaturę dodatnią , miejsce do spania, no i brak awantur, łomotów i pijanego ojca. Tyle wystarczy dzieciakowi z patologicznej rodziny ....zakładając iz to sedno i przyczyna jego krzywdy.
Filozofia opieki.
gorszy gatunek człowiek, obywatela. Z edukacji wystarczy mu szkoła. A poza tym , nie ma pełny brzuch, temperaturę dodatnią , miejsce do spania, no i brak awantur, łomotów i pijanego ojca. Tyle wystarczy dzieciakowi z patologicznej rodziny ....zakładając iz to sedno i przyczyna jego krzywdy.
Filozofia opieki.
To, że powstało tyle MOW i MOS, to efekt niewydolności systemu stworzonego przez opiekę społeczną (większość powstała po 2004 roku). Jeśli nauczyciele będą mądrzejsi o doświadczenia z domów dziecka i protestów innych (lekarzy i górników), to sprawa skończy się niezłą rozróbą. Jeśli ktoś chce w ten sposób "reformować placówki resocjalizacyjne, to będzie też musiał zrobić to samo z pozostałymi placówkami specjalnymi (SOSz-W, SOW itp.), a to już spora siła i duże uzwiązkowienie. Połowa karcianych to nauczyciele w szkole, więc Marcinie policzyłeś chyba za mało tych pracowników (raczej trzeba jeszcze pomnożyć X 2
W październiku wybory parlamentarne. Nie sądzę, że przed wyborami odważą się na taki ruch. W przeciwnym razie w interesie nauczycieli (a to kilkaset tysięcy ludzi z rodzinami) będzie, by nikt z PIS i PO nie trafił do sejmu (obecna Ministra edukacji z nadania PO, za PiSu likwidowała kartę w placówkach op-wych jako ministra pracy i polityki społecznej). W tej sytuacji nawet wybór Korwina byłby dla nich mniejszym złem

Nie walę po tych co zostali, tylko irytują mnie mali, zawistni ludzie, którzy życzą innym, by mieli gorzej. Jeśli tacy "wychowawcy" znajdują schronienie w placówkach op-wych, to świadczy nie tylko o nich samych, ale też o doborze kadry do placówek. Postawa moralna i kompetencje przestały mieć jakiekolwiek znaczenie. Byle taniej. W placówkach op-wych pracuje nadal wielu wspaniałych ludzi, szkoda, że są wypierani przez frustratów.marcin75 pisze: P.s. Etatysto co takiego zrobiła Ci "placówka", że za każdym razem walisz w tych co zostali w niej jak w bęben?
jasne ze od razy nie zrobią tak. POW wypracowało schemat. jak MOW przejdą pod MPiPS , ale nie tknie się wychowawców, to yyyyyyyyyy -etatysta pisze:W październiku wybory parlamentarne. Nie sądzę, że przed wyborami odważą się na taki ruch.

Wszak, jak to mówią, zaszłe procesy nieodwracalne są.
Ale. Właśnie przyszedłem do pracy i tematem , jak z wątku, podzieliłem sie z kolega. (nigdy nie był na KN) No i mnie po ludzku w...ił.

rzekł: i bardzo sie ciesze...po czym skończył czymś, czego w ogóle nie zrozumiałem: " wreszcie skończy sie czekanie na miejsca w MOWach
I jak tu protestować, no jak

Polski rząd ma gdzieś te grupę dzieciaków: jadło i dach na głowa. żadnych metod i eksperymentów. Ułomnymi łatwiej się rządzi.Potrzeby nie zasygnalizowane nigdy się nie odezwa Ułomnymi w każdym sensie...
Za komuny albo innego totalitarnego systemu tak by nie było....Oj , nie było by tak! Bo komunista chciałby aby bezkrytycznie nauczyciel propagował , wychowywał i nauczał w duchu komunistycznym. żeby te małe szkraby na małych komunistów wychować, a przynajmniej zaszczepić świadomość ze nie matka, ni ojciec dbali o ciecie, a Państwo .I nie robiłby cudów żeby ten nauczycie na to Państwo narzekał:mrgreen:

etatysto ty jesteś pewno na karcie i myślisz o sobie - prawo równe dla wszystkich a wypociny to ty napisałeś
i nie schronienie tylko ciężka praca - i nie życzę nikogo źle - chce tylko równości dla wszystkich obywateli - kłania się konstytucja -
Oprócz Kolejna reforma ? - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
placówki a sanepid (żywienie)
Pisma urzędowe
Odpłatność za pobyt wychowanka w czasie ucieczki
Wystąpienie Pana Rzecznika w sprawie praw dziecka w POW
dwie placówki
pełnoletni wychowanek - jakie dokumenty???
pełnoletni wychowanek - jakie dokumenty???
Pilne !!!!! pomoc na kontynuowanie nauki
Opinie ze stałego zespołu do ośrodka adopcyjnego
odpłatność za pobyt w placówce.
dzieci kucharze - chyba cos nie tak...
czy placówka wsparcia dziennego może być w strukturze OPS
żywienie w domach dziecka - dzieci kucharze
Czy na forum jest ktoś z Łodzi?
jestem w mow i mam dziecko
DD-badania