Mam prośbę bo jeszcze tak nie robiłam. zawsze nowe dziecko wprowadzałam jako kolejny wniosek bezdochodowy ale wiem po ostatnim szkoleniu z Sygnity że tak się nie powinno robić.Więc mam pytanie jak wprowadzamy wniosek o zmianę bo urodziło się kolejne dziecko - to te wcześniejsze dzieci mają być zaznaczone jako dziecko wnioskowana pomoc czy jako członkowie rodziny?
Ja zaznaczam " dziecko wnioskowana pomoc ". Nie wiem czy dobrze. I zaznaczam, że wniosek na pierwsze, choć jest to wniosek na kolejne. Bo jak nie zaznaczę to tą rodzinę zalicza mi w sprawozdaniu jakby na pierwsze nie mieli przyznanego świadczenia.
czesc.. ja zawsze dodaje nowo narodzone dziecko przez zmianę sytuacji rodzinnej jako wniosek formalny i nic więcej, wszystkie dzieci widnieją pod wnioskowana pomoc. ładnie zlicza nic nie podwaja do wypłaty(sygnity) bo zawsze staram się to sprawdzać..
A później w wydruku piszecie że przyznajecie na to nowe a tamta część decyzji dot. tamtych dzieci pozostaje bez zmian? Można tak? Czy piszecie że wydajecie tylko na to nowe dziecko i już nie wracacie do tamtej decyzji?
Piszę że przyznaję n nowonarodzone dziecko. Pod spodem zdanie, że pozost. warunki dec. pozostają bez zmian.
Numer decyzji nadaję taki sam jak pierwotnej, tylko data bieżąca.
U mnie też numer pojawia się nowy. Modyfikuję go. Na wydruku. W systemie wyświetla się systemowy, których my nie używamy.
To jest po prostu zmiana do decyzji. Jedna rodzina nie ma dwóch spraw w jednym okresie, które nadal trwają.