kolejne przedłużanie orzeczeń?
-
- Referent
- Zajmuję się: PS,ŚW,FA,ŚR
- Kontakt:
Re: kolejne przedłużanie orzeczeń?
Reasumując, wnioski na przedłużenie świadczenia weźmiemy w październiku na wniosku o przyznanie opublikowanym na stronie BIP MRPiPS z dołączonym zaświadczeniem przewodniczącego zespołu. Wydamy zwykłą decyzję przyznającą od 1 października do dnia wydania nowego ostatecznego orzeczenia nie dłużej jednak niż do ........ (data z zaświadczenia). Jeżeli orzeczenie wydane wcześniej niż data z zaświadczenia wydajemy decyzję wygaszającą (tak wiem, że nie wszyscy tak robili, nam to jednak porządkuje sprawę, a stronie ułatwia odwołanie). W przypadku świadczenia pielęgnacyjnego będziecie wydawać decyzję przyznającą do ostatniego dnia miesiąca, w którym zostało wydane nowe orzeczenie?
- kiki88
- Podinspektor
- Zajmuję się: SR/ŚW
- Kontakt:
Kochani czy tylko ja w świadczeniach głupieje już... mam amse roboty bo jestem sama i szef stwierdził, ze nie mam co robić i dołożył mi obowiązkó ale niekoniecznie pozytywnych... ale nie przyszłam tu sie żalić tylko zapytać czy dobrze rozumiem:
1. pani miała na dziecko ŚP i ZP,
2. w sierpniu dziecku skończyło sie orzeczenie
3. dziecko ma w tym roku 16 lat
4. pytanie:
- czy przedłużam starą ustawą na wrzesień? czy czekam na komisje (złożyli wniosek)?
bo już sie zakręciłam
1. pani miała na dziecko ŚP i ZP,
2. w sierpniu dziecku skończyło sie orzeczenie
3. dziecko ma w tym roku 16 lat
4. pytanie:
- czy przedłużam starą ustawą na wrzesień? czy czekam na komisje (złożyli wniosek)?
bo już sie zakręciłam

"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
wrzesień z ustawy grudniowej, dalej w zależności co przywlecze na zaświadczeniu
-
- VIP
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
A kiedy ma te 16 lat ?
- kiki88
- Podinspektor
- Kontakt:
20.08 br
- kiki88
- Podinspektor
- Kontakt:
dziękiTom. pisze: 12 wrz 2024, 8:32 wrzesień z ustawy grudniowej, dalej w zależności co przywlecze na zaświadczeniu
- Edysia185
- Starszy referent
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
Czyli będzie inny wzór wniosku?opsik28 pisze: 10 wrz 2024, 9:24 Reasumując, wnioski na przedłużenie świadczenia weźmiemy w październiku na wniosku o przyznanie opublikowanym na stronie BIP MRPiPS z dołączonym zaświadczeniem przewodniczącego zespołu. Wydamy zwykłą decyzję przyznającą od 1 października do dnia wydania nowego ostatecznego orzeczenia nie dłużej jednak niż do ........ (data z zaświadczenia). Jeżeli orzeczenie wydane wcześniej niż data z zaświadczenia wydajemy decyzję wygaszającą (tak wiem, że nie wszyscy tak robili, nam to jednak porządkuje sprawę, a stronie ułatwia odwołanie). W przypadku świadczenia pielęgnacyjnego będziecie wydawać decyzję przyznającą do ostatniego dnia miesiąca, w którym zostało wydane nowe orzeczenie?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
A do tych co ważność orzeczenia jest do 30.09.2024 r. (nie z covida) też wysyłac?AnnaM. pisze: 06 wrz 2024, 12:05 dla wszystkich covidowych przedłuzonych do 30.09.2024 r. wysyłam takie pismeko - kopiuj wklej z komunikatu
-
- Referent
- Zajmuję się: PS,ŚW,FA,ŚR
- Kontakt:
Do Edysia185
Nic nie wiem o nowym wzorze wniosku. Miałam na myśli ten zwykły o przyznanie np. zasiłku pielęgnacyjnego, który jest opublikowany w BIP MRPiPS w odróżnieniu od wniosku bez wzoru o treści "Wnoszę o przedłużenie prawa do zasiłku pielęgnacyjnego przyznanego decyzją nr ...... z dnia ....... "
Nic nie wiem o nowym wzorze wniosku. Miałam na myśli ten zwykły o przyznanie np. zasiłku pielęgnacyjnego, który jest opublikowany w BIP MRPiPS w odróżnieniu od wniosku bez wzoru o treści "Wnoszę o przedłużenie prawa do zasiłku pielęgnacyjnego przyznanego decyzją nr ...... z dnia ....... "
-
- Praktykant
- Zajmuję się: rodzinne
- Kontakt:
Jeśli skończyło 16 lat to nie wydłużasz od 01.10 - zapis w art. 6bb ust. 1 (Dz. U. 2024 poz. 1165)
Oprócz kolejne przedłużanie orzeczeń? - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
sprawozdanie a zbiór centralny
świadczenie pięlęgnacyjne
nowe świadcz.piel i PUP
ŚP/ZP wyrównanie???
Prawomocność orzeczenia Wojewódzkiego Zespołu
Kontynuacja świadczenia pielęgnacyjnego!!!!
zawiadominie o wszczeciu
zasiłek pielęgnacyjny
zasiłek pielęgnacyjny
Świadczenie rodzicielskie wniosek osoby przebywającej za granicą
Czyste powietrze
z jaką datą wyrejestrować z ZUS przy ŚP?
Wykazanie nadołaty KRUS
Czyste Powietrze pytanie techniczne?
nadpłata ZUS a zgon
alimenty dobrowolnie płacone