Wierzycielka pobierała u mnie fundusz w okresie 2017/2018. Następnie pobierała w innym organie, po czym znów wróciła do mnie. Komornik wpłaty od dłużnika przekazuje jednak cały czas do innego organu. Czy jest jakiś przepis, który mówi jaka jest kolejność w przekazywaniu wpłat od dłużników (poza art. 28) ?
ja bym w takim przypadku zadzwoniła do komornika i spytała dlaczego tam przekazują skoro tu jest aktualnie wypłacane, a jak nie poda podstawy to bym powiedziała, że mają przekazywać do organu aktualnie wypłacającego fa.
Z racji tego, że ta kwestia nie jest nigdzie unormowana, zdaniem naszego radcy prawnego Komornik powinien uzyskane środki dzielić proporcjonalnie na dwa Ośrodki.
I teraz tak.. pani sie przeprowadza, a nowym ośrodku dług prawie na bieżąco ładnie jest spłacany a w starym ośrodku rosną niebotyczne odsetki i wisi dług. Informacje o wysokości zadłużenia po przyznaniu fa wysyła tylko nowy ośrodek i pisze tylko o swoim, wiec dłużnik myśli ze ma niski dług który usiłuje spłacić. Zupełnie bez sensu ta procedura. Zreszta nie wiem czy jest gdzies ze trzeba przekazywac tam gdzie jest aktualnie FA czy raczej jest obowiazek na najstarszy dług.