Osoba pełnoletnia przed wydaniem decyzji - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 15 wrz 2021, 10:24

Witam, osoba uprawniona skończyła 18 lat 13.09.2021r. Wniosek złożyła jeszcze matka w sierpniu. Dziś wprowadzam wniosek i widzę, że dziewczyna jest od dwóch dni pełnoletnia. Czekam jeszcze na zaświadczenie od komornika o które sama wystąpiłam. W dniu wydania decyzji dziewczyna jest pełnoletnia. Czy wezwać ją do przepisania wniosku na siebie i decyzję też oczywiście wydam na nią, czy mogę wydać decyzję na matkę, bo składała jako przedstawiciel osoby uprawnionej?? Moim zdaniem to pierwsze rozwiązanie będzie lepsze, bo już przez cały okres zasiłkowy jest pełnoletnia. PS. Nie ma problemu z przepisaniem wniosku.
Ilonka87
Stażysta
Od: 10 maja 2017, 8:44
Zajmuję się: DM/DE/FA/ŚR

Napisano: 15 wrz 2021, 14:08

No tak, ale wniosek był złożony w sierpniu i nie była jeszcze wtedy pełnoletnia, więc sama nie mogła złożyć na siebie wniosku.
Mi w takich przypadkach system automatycznie od razu przyznaje też za wrzesień na wierzyciela lub w ogóle do końca każdego miesiąca w którym dane dziecko kończy 18 lat.
KROPUNIA
Stażysta
Od: 18 paź 2020, 13:04
Zajmuję się: FA od 29.06.2020r.

Napisano: 30 wrz 2021, 11:56

A może córka napisze pełnomocnictwo dla matki do pobierania świadczeń w okresie świadczeniowym w jej imieniu.
młoda

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x