Dziś przychodzi Pani złożyć na dziecko urodzone w czerwcu. Oczywiście papierowego nie przyjmuje, każe złożyć w sierpniu. Tylko teraz jak złoży mi w sierpniu to na nowe dziecko przyznaję od lipca????? Co sądzicie?
Trzeba było powiedzieć Pani żeby złożyła elektronicznie, a nie pogonić do sierpnia.
Ogólnie jak złoży ci w sierpniu na dziecko urodzone w czerwcu to przyznajesz od lipca. Innej możliwości nie ma. Jeśli chciałaby od czerwca to powinna złożyć w czerwcu.
Pani woli papierowo, zawachałam się ponieważ 3 miesięczny okres na złożenie wniosku dotyczy dzieci urodzonych po 1 lipca więc nie wiem czy tu do końca mogę od lipca przyznać
Ale jest też 3 miesiące na złożenie wniosku na nowy okres zasiłkowy żeby nie stracić, więc tu ma ten art zastosowanie a nie o nowo narodzonym dziecku. Ten o nowo narodzonym będzie miało znaczenie w sumie od września jak już na nowy okres przyznajemy od miesiąca złożenia wniosku a na nowo urodzone dzieci np we wrześniu będzie 3 miesiące na złożenie żeby dostać od września.
"Jeżeli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki, gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie."