kolejny wniosek jest dec o uznaniu i co dalej? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 15 lis 2016, 8:58

legalna 01 pisze:Art. 5a. 1. Po otrzymaniu kolejnego wniosku, o którym mowa w art. 3 ust. 5,
dotyczącego tego samego dłużnika alimentacyjnego organ właściwy dłużnika
przeprowadza z dłużnikiem alimentacyjnym wywiad alimentacyjny oraz odbiera od
niego oświadczenie majątkowe.
2. W przypadku gdy organ właściwy dłużnika ustali na podstawie wywiadu
alimentacyjnego lub oświadczenia majątkowego, że sytuacja dłużnika
alimentacyjnego nie uległa zmianie, lub w przypadku gdy dłużnik alimentacyjny
uniemożliwi przeprowadzenie tego wywiadu lub odmówi złożenia oświadczenia
majątkowego, organ właściwy dłużnika nie informuje właściwego powiatowego
urzędu pracy o potrzebie aktywizacji
zawodowejdłużnika alimentacyjnego ani nie
wszczyna postępowania dotyczącego uznania dłużnika alimentacyjnego za
uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych
,jeżeli poprzednio wydana
decyzja o uznaniu dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań
alimentacyjnych pozostaje w mocy.
W mojej ocenie, wysyłamy wnioski o sciganie i sprawdzamy czy posiada prawo jazdy...i ja tak robie i będę robić
pozdrawiam
a nie jest tak żeby ścigać i zabrać pj czy sprawdzać czy jest trzeba najpierw wszcząć postępowanie w sprawie uznania da za uchylającego się ?
Gość

Napisano: 15 lis 2016, 9:58

też tak uważam, że skoro nie wszczyna się postępowania to tym samym nie ściga się i zabiera prawka.. ale dalej mi nikt nie odp na nurtujące mnie pytanie.. raz zabrane prawo jazdy i wniosek o ściganie, a za każdym nie przyjściem na wywiad art. 5a i info do oww?
HelpMeRonda

Napisano: 15 lis 2016, 11:02

Elmer pisze:kawa. pączek, pismo do komornika i OWD, że dłużnik cię nie lubi, kawa, pączek
musiałeś przytyć po zmianie ustawy
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 15 lis 2016, 15:31

a nie jest tak żeby ścigać i zabrać pj czy sprawdzać czy jest trzeba najpierw wszcząć postępowanie w sprawie uznania da za uchylającego się ?[/quote]

więc moje pytanie, do czego mają służyć decyzje o uznaniu dłużnika za uchylającego się??? Celowo ustawodawca podkreślił, że nie wszczynamy postępowania, bo każde postępowanie musi zakończyć się decyzją bądź postanowieniem. Skierowanie wniosku o ściganie czy o zatrzymanie prawa jazdy nie ma nic wspólnego ze wszczętym postępowaniem w sprawie uznania dłużnika za uchylającego się.
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 15 lis 2016, 16:17

A może przeczytajcie dokładnie art. 3b ustawy:"jeżeli decyzja o uznaniu (...)stanie się ostateczna(...) owd składa wniosek o ściganie itp...". To ile razy decyzja staje się ostateczna?! Elmer, pozdrawiam i też jem pączka i piję kawę.
Jerry

Napisano: 15 lis 2016, 16:23

Miałam ten sam dylemat ale szkolenie rozwiało moje wątpliwości.
Jeżeli dłużnik ma decyzje i nie przyjdzie na wywiad nie robisz nic ze względu na art. 5a ust. 2, natomiast jeżeli przyjdzie i np. zobowiążesz go do zarejestrowania się w urzędzie pracy a on tego nie robi to wracasz do art. 5 i cała procedura na nowo czyli wszczęcie zapytanie do komornika i wnioski (mam tu też na myśli takich których mają decyzję ale się nie zobowiązali do zarejestrowania.
Fundusz

Napisano: 15 lis 2016, 16:25

tzn. chciałam powiedzieć, że się nie wywiązali ze zobowiązania:)
Fundusz

Napisano: 15 lis 2016, 16:56

Jerry pisze:A może przeczytajcie dokładnie art. 3b ustawy:"jeżeli decyzja o uznaniu (...)stanie się ostateczna(...) owd składa wniosek o ściganie itp...". To ile razy decyzja staje się ostateczna?! Elmer, pozdrawiam i też jem pączka i piję kawę.

mówiąc w skrócie: jeśli była wydana decyzja, wniosek do prokuratury i starosty, przychodzi kolejne podjęcie działań a dłużnik dalej nie przychodzi na wezwanie, odp do oww i komornika art 5a bo sytuacja bez zmian.. ?
HelpMeRonda

Napisano: 16 lis 2016, 9:25

HelpMeRonda pisze:
Jerry pisze:A może przeczytajcie dokładnie art. 3b ustawy:"jeżeli decyzja o uznaniu (...)stanie się ostateczna(...) owd składa wniosek o ściganie itp...". To ile razy decyzja staje się ostateczna?! Elmer, pozdrawiam i też jem pączka i piję kawę.

mówiąc w skrócie: jeśli była wydana decyzja, wniosek do prokuratury i starosty, przychodzi kolejne podjęcie działań a dłużnik dalej nie przychodzi na wezwanie, odp do oww i komornika art 5a bo sytuacja bez zmian.. ?
tak jest !
gasiak

Napisano: 17 lis 2016, 12:44

Gdy "zobowiążesz go do zarejestrowania się w urzędzie pracy a on tego nie robi to wracasz do art. 5 i cała procedura na nowo czyli wszczęcie zapytanie do komornika i wnioski (mam tu też na myśli takich których mają decyzję ale się nie zobowiązali do zarejestrowania.)"

A gdy zrobię wszczęcie po niezarejestrowaniu się dłużnika, a decyzja jest już wydana o uchylaniu się to co umarzam postępowanie? (na jakiej podstawie? ) przecież decyzja jest już wydana to po co to wszczęcie?
poziommma

Strona 2 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x