kolejny wniosek na te same dzieci - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 05 paź 2016, 9:34

500+ pobiera ojciec dziś przychodzi matka przynosi wyrok sądu o rozwodzie - inf iż władzę rodzicielską powierza się obojgu rodzicom, ustalając iż miejsce pobytu będzie każdorazowe miejsce zamieszkania matki i teraz co radzicie? alimenty ma zasądzone ojciec !i co radzicie wywiad i ustalenie kto sprawuje opiekę?? ale ci państwo mieszkają nadal razem , ojciec ma również prawo do sprawowania opieki? nie wiem jak to rozwiązać?? pojedzie pracownik dzieci w domu matka w pracy, ojciec bezrobotny siedzi w domu( nie chce oddać 500+), co do matki to wiecie ona teraz mieszka tam ale za miesiąc może być gdzieś indziej?
zocha1234

Napisano: 05 paź 2016, 10:12

No masz wyrok sądu to na tym bym się opierała. Ojcu uchylić decyzję a matka niech składa wniosek na siebie
zuzka

Napisano: 05 paź 2016, 10:15

ZUZKA to co nawet ten wywiad byłby nie potrzebny?
zocha1234

Napisano: 05 paź 2016, 10:32

no jak jest prawomocny wyrok to jest wiążący a wywiad co ci da?skoro oni dalej razem mieszkają, ja bym opierała się tylko na wyroku
zuzka

Napisano: 05 paź 2016, 19:34

prawo ma ten kto pierwszy złożył wniosek
dla pani odmowa
oooo

Napisano: 05 paź 2016, 19:39

prawo ma ten kto pierwszy złożył wniosek
dla pani odmowa
art 22 Jeżeli opieka nad dzieckiem sprawowana jest równocześnie przez oboje rodziców, opiekunów prawnych dziecka lub opiekunów faktycznych dziecka, świadczenie wychowawcze wypłaca się temu, kto pierwszy złoży wniosek
oooo

Napisano: 06 paź 2016, 8:03

matka przynosi wyrok sądu o rozwodzie - inf iż władzę rodzicielską powierza się obojgu rodzicom, ustalając iż miejsce pobytu będzie każdorazowe miejsce zamieszkania matki
to co prawomocny wyrok jest nieważny? a jak matka wyprowadzi się z dziećmi to dalej ojciec ma pobierać bo on pierwszy złożył wniosek i co tam wyrok sądu
Gość

Napisano: 06 paź 2016, 19:48

Robisz wszczęcie postępowania a następnie uchylasz ojcu decyzję przyznającą prawo do świadczenia. Następnie na podstawie wniosku matki jej przyznajesz świadczenie, jeżeli wnioskuje również na 1 dziecko to oczywiście liczysz dochód bez męża.
Masz wyrok rozwodowy z którego jasno wynika, że miejsce pobytu dziecka jest przy matce, a ojciec płaci alimenty. W takiej sytuacji nie jest potrzebny wywiad bo masz jasną sytuację.
Gość

Napisano: 06 paź 2016, 20:42

dziś rozmawiałam z radca powiedział ,ze tak naprawdę wyrok nie wnosi tu nic nowego- inaczej sytuacja by miała miejsce gdyby matka mieszkała w innym miejscu- a z tego co mi wiadomo nie mieszka i długo nie będzie mieszkać!również powoływała się na art 22 kazał zawiadomić ich o wszczętym postępowaniu a następnie wysłać pracownika na wywiad- zobaczymy czy wniesie coś nowego ....? ojciec nie chce sam zrezygnować twierdzi ,że też przeznacza te pieniądze na dzieci, zajmuje się nim, wozi do szkoły itp...
zocha1234

Napisano: 06 paź 2016, 20:44

nadmieniam iż w wyroku jest informacja,ze władzę rodzicielską powierza się obojgu rodzicom,
mania1234

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x