art. 19 ust 1 ustawy o kombatantach mówi: kombatantom i innym osobom uprawnionym znajdującym się się w trudnych warunkach materialnych oraz w związku z zaistnieniem zdarzeń losowych - może być przyznana doraźna lub okresowa pomoc pieniężna itd., ust 4 tego art. mówi, że pomoc ta jest zadaniem zleconym gminie. pomoc tę przyznaje i udziela kierownik ops działający z upoważnienia rady gminy. Jak to wygląda w rzeczywistości, skąd środki finansowe na ten cel. Trzeba wystąpić do województwa?
środkami na ww. pomoc dysponują instytucje kombatanckie. bardzo dawno tego nie załatwiałem, więc może coś się zmieniło. ale kiedyś było tak: dostawaliśmy od takiej instytucji informację z listą osób, które same zgłaszały się z odpowiednimi drukami do wypełnienia przez pracownika ops, lub docierało się do nich w celu rozeznania sytuacji. sam zainteresowany dostarczał wypełniony formularz do organizacji kombatanckiej lub ops wysyłał to pocztą. przydzielaniem pomocy z funduszu kombatanckiego ops nie zajmował się, tylko potwierdzeniem sytuacji osoby.
Przez wiele lat przyznawałam pomoc dla kombatantów,gdy środki były przekazywane do gmin. Pracownicy socjalni przeprowadzali wywiady, ja przygotowywałam projekty decyzji w imieniu Prezydenta Miasta,wypełniałam przekazy,dawałam dyspozycje do księgowej,wysyłałam decyzje,prowadziłam rozliczenia,sprawozdawczość - masa papierkowej roboty! Ale to już przeszłość. Obecnie,od wielu lat-nie pamietam dokladnie,ale co najmniej od 7 - środkami dysponuje Kierownik Urzędu do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych w Warszawie . Co roku w styczniu przysyła pismo przypominajace,że osoby uprawnione mogą się indywidualnie ubiegać o pomoc z tejże instytucji,przesyłając wniosek wraz z załącznikami. Sądze,że wniosek ten znajdziesz na stronie UdsKiOR. Niestety,pracownicy socjalni nadal muszą przeprowadzać wywiady,by na ich podstawie wydać opinię na temat zasadnosci przyznania takiej pomocy. Opinia jest w formie postanowienia.Postanowienia te można przesłać na żądanie Urzędu,gdy wpłynie ich pismo o uzupełneinie wniosku złożonego przez daną osobe,albo -odwrotnie - osoba zwraca się do nas o wydanie opinii(postanowienia),przeprowadzamy wywiad,wydajemy postanowienie i wysyłamy razem z wnioskiem osoby i z załącznikami. Poczytaj na stronie Urzedu-tam powinny być opisane procedury.