Napisano: 27 mar 2014, 0:08
Przez wiele lat przyznawałam pomoc dla kombatantów,gdy środki były przekazywane do gmin. Pracownicy socjalni przeprowadzali wywiady, ja przygotowywałam projekty decyzji w imieniu Prezydenta Miasta,wypełniałam przekazy,dawałam dyspozycje do księgowej,wysyłałam decyzje,prowadziłam rozliczenia,sprawozdawczość - masa papierkowej roboty! Ale to już przeszłość. Obecnie,od wielu lat-nie pamietam dokladnie,ale co najmniej od 7 - środkami dysponuje Kierownik Urzędu do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych w Warszawie . Co roku w styczniu przysyła pismo przypominajace,że osoby uprawnione mogą się indywidualnie ubiegać o pomoc z tejże instytucji,przesyłając wniosek wraz z załącznikami. Sądze,że wniosek ten znajdziesz na stronie UdsKiOR. Niestety,pracownicy socjalni nadal muszą przeprowadzać wywiady,by na ich podstawie wydać opinię na temat zasadnosci przyznania takiej pomocy. Opinia jest w formie postanowienia.Postanowienia te można przesłać na żądanie Urzędu,gdy wpłynie ich pismo o uzupełneinie wniosku złożonego przez daną osobe,albo -odwrotnie - osoba zwraca się do nas o wydanie opinii(postanowienia),przeprowadzamy wywiad,wydajemy postanowienie i wysyłamy razem z wnioskiem osoby i z załącznikami. Poczytaj na stronie Urzedu-tam powinny być opisane procedury.