komorik - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 07 lut 2009, 10:48

mój były mąz ma zadłużenie z tyt. zaliczki, od ponad roku dostaję już alimenty całe ale za pośrednictwem komornika i trwa to długo, pani z kancelarii komorniczej powiedziała mi, że mogę do nich skierować wniosek o wypłatę alimentów bezpośrednio z zakładu pracy byłego, czy w tej sytuacji napoczet zadłużenia, zakład pracy potrąci byłemu 60% z pozostałe części wynagrodzenia czy też ponieważ to wszystko alimenty, potrącenia pozostną w dotychczsowej wysokości? czy ktoś wie coś na ten temat?
~Iwona

Napisano: 07 lut 2009, 14:25

Przede wszystkim dopóki Pani nie zawiesi lub nie umorzy egzekucji - komornik będzie nadal zajmował wynagrodzenie za pracę dłużnika i przekazywał pieniądze tytułem alimentów Pani jako przedstawicielowi ustawowemu małoletniego wierzyciela. To będzie Pani decyzja i jak sądzę przemyślana. Proponuję nad tym się zastanowić i ustalić to najpierw z byłym mężem (jak również następne działania, o których niżej). Pani były mąż musi spłacić również zaliczkę alimentacyjną, o czym najpewniej wie (to go nie ominie - więc lepiej niech spłaci, bo konsekwencje są dokuczliwe - np. zawiadomienie do prokuratury rejonowej o przestępstwie niealimentacji, wpis do biura informacji gospodarczej, zobowiązanie go do poszukiwania dodatkowej pracy). Jeżeli zawiesi Pani lub umorzy egzekucję u komornika - przysługuje Pani prawo pójścia do pracodawcy Pani byłego męża z prawomocnym wyrokiem alimentacyjnym opatrzonym klauzulą wykonalności z pisemnym wnioskiem, aby potrącał bezpośrednio z wynagrodzenia alimenty (do 3/5 jego wynagrodzenia). Jeżeli dłużnik otrzyma nagrodę czy też dodatkowe wynagrodzenie roczne (13) - wówczas pracodawca będzie potrącał alimenty w pełnej wysokości.
~Marek

Napisano: 08 lut 2009, 13:09

Panie marku, inną informację uzyskałam od komornika, który twierdzi, że mogę(za jego zgodą t.j. komornika) dostawać alimenty przelewem z zakładu pracy byłego męża, który póki co nie uchyla się od spłaty zaliczki, nie wiem tylko czy w takiej sytuacji zakład pracy potrąci mu alimenty 60% ogółem czy też alimenty dla mnie + 60% z pozostałej kwoty na zadłużenie
~Iwona

Napisano: 08 lut 2009, 15:33

Moim zdaniem zakład w sumie potrąci 60% z tego część przeleje na pani konto , a pozostałą komornikowi. Zakład pracy nie może potrącić więcej niż 50% wynagrodzenia lub 60 % jeśli chodzi o alimenty. Poza tym pracownik nie może dostać mniej niż najniższe wynagrodzenie.
~BeLa

Napisano: 09 lut 2009, 9:10

dzięki za odpowiedź, tak własnie myślałam
~Iwona

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x