Komornicy podają złe adresy ? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 17 wrz 2021, 7:48

Powiedzcie czy tylko u mnie tak jest ?
Mam okropny problem z zaświadczeniami o bezskuteczności od komorników w moim regionie. Jak przychodzi czas wzywania dłużników na wywiad to na większości zaświadczeń mam błędne adresy np. wiem że dłużnik do tej pory przebywał w zakładzie, a komornik wskazuje mi jego dawny adres zamieszkania. Mieszkał za granicą, dostaje adres zameldowania sprzed 5 lat...
Nieliczni wpisują coś w tych dodatkowych rubrykach, a jak już zdarzy się zaświadczenie gdzie wpisane jest "adres nieznany" .. o matko bosa...

Jak to rozwiązujecie ? Bardzo boje się podejmować działań na niewłaściwy adres bo skutecznie doręczone... Do tej pory w moim dziale koleżanki wykonywały telefon do kancelarii i sporządzały notatkę służbową z tych ustaleń ale widzę, że komornicy się burzą że im d* zawracam. Piszecie wszędzie wnioski o ustalenie adresu?
A.Panek
Stażysta
Od: 14 maja 2021, 8:53
Zajmuję się: FA

Napisano: 17 wrz 2021, 9:11

A.Panek pisze:
17 wrz 2021, 7:48
Bardzo boje się podejmować działań na niewłaściwy adres bo skutecznie doręczone...
Młoda/młody jesteś ;)

Adresy wielu komorników zlewało i będzie zlewać nic nowego i raczej kijem tej rzeki biegu nie zmienimy. Pisałem wielokrotnie pisma jak jeszcze młody byłem z podstawami czy bez np. art. 1086 kpc ale to na nic w większości przypadków komornicy zleli to i nawet nie odpisali a nieliczni odpisali ale np. "adres wskazuje taki wierzycielka" czy "to ostatni adres jaki mamy" itp.
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 17 wrz 2021, 10:40

czyli rozumiem, że podejmujesz działania na adres wskazany w zaświadczeniu?
czy może sam decydujesz, który z adresów jest właściwy, na podstawie tego co jest w teczce?

Może bym się nie przejmowała gdybym nad sobą nie miała kogoś kto mi zwraca wezwania z adnotacją, że mam potwierdzić telefonicznie który adres jest poprawny. A moim zdaniem taka informacja telefoniczna jest bez sensu bo w razie czego każdy się wyprze, że takiej informacji mi udzielił.

Ciężko jest lekko żyć w tej pracy :mrgreen:
A.Panek
Stażysta
Od: 14 maja 2021, 8:53
Zajmuję się: FA

Napisano: 17 wrz 2021, 11:46

Nikt nie powiedział, że będzie lekko ;] Ja się trzymam adresu komornika, bo nie jest moją kompetencją poszukiwanie dłużnika na własną rękę (choć wyroki są, że organ ma obowiązek wyczerpania wszystkich możliwości ustalenia miejsca pobytu). Dłużnik we własnym interesie powinien informować organ egzekucyjny gdzie aktualnie siedzi.

P.S. Notatka służbowa z rozmowy telefonicznej ma moc dowodową szarego papieru toaletowego :mrgreen:
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x