komornik - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 09 mar 2016, 12:36

Komornik zwrócił wniosek o wszczęcie postępowania egzekucyjnego z uwagi na brak oryginałów decyzji przyznających świadczenia z funduszu. W momencie przyznania świadczeń z funduszu komornik otrzymał oryginały decyzji. Po rozmowie telefonicznej stwierdził, że postępowanie odnośnie egzekucji alimentów zostało już zamknięte i dokumentacja jest w archiwum. Dla niego to jest nowe postępowania i tylko na podstawie oryginałów przystąpi do egzekucji.
mazinima

Napisano: 09 mar 2016, 13:01

ja w takich przypadkach powysyłałam kopie decyzji potwierdzone za zgodność, a w piśmie przewodnim napisałam wyraźnie że oryginały decyzji otrzymali w odpowiednich okresach świadczeniowych. Żaden komornik już się nie odezwał w tej sprawie :D

masz jeszcze drugie wyjście: zrobić odpisy decyzji
basik01
Praktykant
Od: 18 lut 2016, 9:18
Zajmuję się:

Napisano: 10 mar 2016, 9:26

W momencie wysłania wniosku o wszczęcie zaznaczyłam komornikowi,że decyzje otrzymał wcześniej.Po tym wezwał do usunięcia braków formalnych i wtedy wysłałam decyzje potwierdzone za zgodność z oryginałem . Po tym piśmie otrzymałam od komornika "Zarządzenie" - zarządził zwrot wniosku. Jest to jedyny komornik, który zażądał ponownie wysłania decyzji.Spróbuje zrobić odpis i ponownie wysłać wniosek o wszczęcie postępowania.Dzięki za odzew.
mazinima

Napisano: 17 mar 2016, 20:53

A potwierdzenie decyzji za zgodność przez radcę prawnego? Ja właśnie tak robię jak trafię na takiego komornika.
kaffi
Referent
Od: 23 lut 2016, 20:30
Zajmuję się:

Napisano: 18 mar 2016, 16:29

Też mam taką sytuację z komornikiem, a jeśli wysyłacie decyzje do komornika po przyznaniu świadczenia to stemplujecie je ( decyzja stała się ostateczna)? czy wysyłacie gołą decyzję?
młoda

Napisano: 21 mar 2016, 17:50

Poza decyzjami na okres 2015/2016 wysyłam decyzje gołe. Tylko jeden komornik z Polski wezwał mnie do uzupełnienia braków formalnych poprzez wskazanie daty kiedy decyzje stały się ostateczne a tak to nikt się nie rzuca jak na razie.
kaffi
Referent
Od: 23 lut 2016, 20:30
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x