komornik chce wstrzymać wypłatę FA - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 25 lis 2013, 11:34

Cześć :)
Piszę, bo nie bardzo wiem jak się zachować w tej sytuacji jaka mnie spotkała.

Kobieta pobierała sobie FA. Teraz też przyznałem na 2013/2014.
Przyszła wpłata od komornika. Wszystko rozksięgowane.
I dzisiaj wpada do mnie pismo od komornika, żeby wstrzymać wypłatę FA bo egzekucja jest skuteczna.
Mam faktycznie wstrzymać realizację świadczenia?
~Maciek

Napisano: 25 lis 2013, 11:44

zaświadczenie o skuteczności to uchylasz prawo do FA
~Elmer

Napisano: 25 lis 2013, 12:10

Pogadać z komornikiem, żeby przysłał mi to zaświadczenie?
Na chwilę obecną mam takie byle jakie pisemko, że \"wnosi się o wstrzymanie FA bo egzekucja jest skuteczna\".
Wszystko ok, ale dzisiaj może być skuteczna a za miesiąc już nie.
I zabawa w nowy wniosek?
Tak sobie myślę i zastanawiam czy nie można tego ciągnąć do końca okresu świadczeniowego \"dla bezpieczeństwa\" wierzycielki?
FA zostało przyznane zgodnie w obowiązującymi przepisami.

Już miałem sytuację kiedy dłużnik się spłacił i poszło uchylenie na wniosek wierzycielki, a za 3 miesiące przyszła z płaczem i nowym wnioskiem.
~Maciek

Napisano: 25 lis 2013, 12:14

y...dla bezpieczenstwa wierzycielki chcesz wypłacać świadczenia które jej się nie należą?
~Jagoda

Napisano: 25 lis 2013, 13:32

Źle się może wyraziłem.
Tu nie chodzi o to, żeby Jej to wypłacać kiedy by się nie należało.
Ale czy fakt, że facet w tej chwili spłacił się na \"0\" oznacza, że kobieta ma nie brać FA?
Pytam bo nie wiem.

Po prostu nauczony doświadczeniem wiem, że to, że w tej chwili jest spłacone nie musi oznaczać, że 10 grudnia dłużnik nadal będzie w porządku.

Zaświadczenie o bezskuteczności muszę mieć, żeby to wstrzymać?
~Maciek

Napisano: 25 lis 2013, 13:49

zaświadczenie o skutecznosci egzekucji musisz miec do uchylenia...powinienes wezwac komornika do wydania takiego zaswiadczenia
~Jagoda

Napisano: 25 lis 2013, 14:08

A czy to nie przesada i nadgorliwość urzędnicza? Komornik prowadzi postępowanie, komornik przysyła Ci informację: wnosi się o wstrzymanie Fa bo egzekucja skuteczna. To nad czym tu się zastanawiać??? Jak Ci wystawi za dwa miesiące, że jest bezskuteczna to przyjmiesz nowy wniosek i będziesz wypłacał i tyle. To KOMORNIK prowadzi postępowanie egzekucyjne i takie dywagacje są bez sensu. Chyba, że ktoś się mocno nudzi.....
~fundi

Napisano: 25 lis 2013, 18:56

~fundi - zgadzam się w 100% z Tobą , a Maciek niech nie nadstawia policzka do bicia.
~JAGA

Napisano: 26 lis 2013, 10:14

Tym bardziej, że po tych policzkach nieźle dostajemy od wszystkich :)
~fundi

Napisano: 26 lis 2013, 10:29

Jak rozliczasz sobie wpłaty od komornika to powinieneś wiedzieć sam, czy egzekucja jest już skuteczna, czy nie jest. Co to w ogóle za dywagacje. Informacja o skutecznej egzekucji jest podstawą. Tylko musisz wiedzieć od kiedy uchylić.
~west

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x