komornik chce wstrzymać wypłatę FA - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 26 lis 2013, 11:15

\"Jak rozliczasz sobie wpłaty od komornika to powinieneś wiedzieć sam, czy egzekucja jest już skuteczna, czy nie jest\"
Co ma piernik do wiatraka? tzn. co ma \"skuteczność egzekucji\" do stanu zadłużenia z FA? baaaardzo mało...liczy sie stan zadłużenia wobec wierzyciela alimentacyjnego a tego z fusów nie wyczytasz...
nie raz mi sie zdarzyło ze komornik pisał ze egzekucja jest skuteczna a jak wezwałam go do wydania zaswiadczenia o bezskutecznosci to sie okazało ze jednak nie jest...tylko dłużnik podjął pracę i komornik stwierdził że tak bedzie lepiej - ze juz nie jest potrzebny fundusz...masakra jakas...
z tym policzkiem to bez przesady...
~Jagoda

Napisano: 26 lis 2013, 17:07

Skoro komornik stwierdził, to chyba nie w naszych kompetencjach jest zapytywanie czy aby na pewno jest pewien. Jestem świadoma, że czasami komornicy robią co chcą, ale jak tak zaczniemy wchodzić w kompetencje innych organów to się zapętlimy.
~fafaffajnie

Napisano: 26 lis 2013, 17:10

hm...jak komornik ci napisze ze egzekucja jest bezskuteczna (nie w formie zaświadczenia zgodnego z rozporządzeniem ministerialnym tylko ot tak jedno zdanie) to też przyznasz świadczenia?
~Jagoda

Napisano: 26 lis 2013, 18:00

Nie możemy przyjąć od komornika należności głównej (tej bez odsetek) więcej niż wypłaciliśmy świadczeń. Gdy egzekucja zrówna się z wypłatą, znaczy że stała się skuteczna.
~west

Napisano: 26 lis 2013, 20:52

nie rozumiem co masz na mysli
~Jagoda

Napisano: 27 lis 2013, 11:09

a na co można się powołać do uchylenia decyzji FA? Też mam przypadek że egzekucja jest skuteczna
~Dawid

Napisano: 27 lis 2013, 11:43

Art. 28 - komornik prowadzi do całkowitego zaspokojenia w następującej kolejności:

1. FA,
2. ZA,
3. wierzyciela.

Niestety wierzyciel może być stratny 2 miesiące, ale jak już jesteśmy zaspokojeni to sytuacja zazwyczaj dalej pozytywnie się rozwija dla wierzyciela. Gdy zostaniesz zaspokojona, to też coś z tym musisz uczynić, bo komornik może się zagapić, a w Twoim interesie jest również pilnować, żeby niczego nie przepłacić.

~west

Napisano: 27 lis 2013, 11:57

Do uchylenia wystarczy art. 24.
~west

Napisano: 27 lis 2013, 13:12

west no błagam przeciez roboty za komornika robic nie bede...zeby pilnowac stanu egzekucji to jest akurat jego sprawa
~Jagoda

Napisano: 27 lis 2013, 13:18

Twoja też, bo gminy rozliczają zadłużenie i wpłaty. Jak wiesz, to musisz coś z tym zrobić.
~west

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x