Czy ktoś już miał taki przypadek? Komornik oddalił nasz wniosek o przyłączenie się do postępowania egzek. Powołał się na art. 27 ust. 3 i 3a naszej ustawy oraz art. 199 § 1 pkt 2 i art. 13 § 2 kpc. Co robicie z tym? Skarga i tyle ???
u mnie u komornika powiedzieli, że te przyłączenia nie sa im do niczego potrzebne, ale skoro my mamy to wysyłać to mamy to robić tak, żeby nam pasowało w dokumentach oni najchętniej przepuszczaliby to przez niszczarkę
A mnie wezwali do uzupełnienia braków (jest ich wg nich sporo), miedzy innymi kazali mi dosłać oryginalne decyzje, żadne ksera, w dodatku opatrzone pieczątką ostateczności. Pisałam że wszystkie decyzje za poprzednie okresy są w posiadaniu komornika, ale powiedzieli że umorzyli dług, wyzerowali a decyzje wynieśli do archiwum jako bezuzyteczne
Mazurkiewicz mówił na szkoleniu, żeby zejść do archiwum, przynieść stare teczuszki, pokserować stare decyzje (tzn. okresy) i powysyłać oryginały do komorników. U nas w teczce zostaje kopia decyzji z adnotacją ,, oryginał wysłano do komornika w dniu...."
Nasze zadłużenie umorzone, ale jeżeli nadal prowadzą egzekucję alimentów np. na rzecz wierzyciela lub zaliczki lub starego funduszu to składamy wnioski o przyłączenie się do tej prowadzonej egzekucji o wyegzekwowanie jeszcze naszego długu.
Decyzje nasze u nich są !!! obojętnie czy w szafie, czy w archiwum.
Ale te które są nie są dla nich tytułem wykonawczym, bo nie są opatrzone wzmianką o ostateczności! Jak już pisałam nie są one dla nich podstawą do wszczęcia postępowania egzekucyjnego. Dług umorzyli za poprzednie okresy i wraz z nimi nasze decyzję stały się "bezprzedmiotowe".