Komornik Sądowy - POMOCY! - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 06 lip 2015, 13:55

- pod koniec maja 2015 dłużnik spłacił za pośrednictwem Kancelarii Komorniczej całość FA łącznie z należnościami wierzyciela
- na początku czerwca 2015 o spłacie całości FA poinformowałam Komornika Sąd. i jednocześnie wystąpiłam do Niego z prośbą o napisanie, czy ze względu na spłatę całego FA i należności wierzyciela prowadzone przez Niego postępowanie egzekucyjne jest skuteczne czy bezskuteczne
- ze względu na brak odpowiedzi (do dnia dzisiejszego!) ze strony Komornika Sąd. co do egzekucji, wierzycielce wstrzymałam wypłatę FA za miesiąc czerwiec 2015 - bo nie wiem, czy mam nadal podstawę do wypłaty.
- Podobno Komornik Sąd. nie chce wydać takiego pisma, bo...: ze względu na to, że dłużnik NIE MA STAŁEJ PRACY, to egzekucja nie może być skuteczna oraz Komornik nie chce by wierzycielka przez 2 miesiące była bez pieniędzy.

1. Czy według Was egzekucja nie powinna być teraz skuteczna skoro dłużnik spłacił całość FA i należności wierzyciela?
(dodam, że jestem OWW, a OWD po jednorazowej spłacie długu przez dłużnika zwrócił dłużnikowi prawo jazdy).

2. Czy skuteczność egzekucji można uzależniać od tego czy dłużnik ma stałą pracę czy nie? - bo według mnie to zależy od dokonywanych wpłat przez dłużnika aliment. - dłużnik może pracować dorywczo i jednocześnie płacić.

3. Jak teraz postąpić w takiej sytuacji?
Ketchup

Napisano: 06 lip 2015, 14:30

Bardzo Was proszę o pomoc.
Ketchup

Napisano: 06 lip 2015, 14:39

Miałam bardzo podobną sytuację. Zadzwoń do komornika i przypomnij, że ma OBOWIĄZEK odpisać na twoje pismo. Jak to zrobi to już jego problem. A jak nie skarga na opieszałość.
Po takiej rozmowie zaświadczenie otrzymałam w ciągu dwóch dni.
agata81

Napisano: 06 lip 2015, 14:52

"agata81" - dzięki, że odezwałaś się! :-)

Słuchaj, dodatkowo, po koniec czerwca 2015 napisałam kolejne pismo (przypominające), że nie otrzymaliśmy żadnej odpowiedzi na nasz wniosek, powołując się jednocześnie na art. 3 ust. 6 naszej ustawy i prosząc o potraktowanie sprawy jako pilnej. Do dnia dzisiejszego ciszaaaa.

A czy Ty też tak "walczyłaś" o uzyskanie informacji od Komornika Sąd. ws. skuteczności/bezskuteczności postęp. egzekucyjnego?
Ketchup

Napisano: 06 lip 2015, 15:04

Ja też wysłałam pismo o wydanie zaświadczenia następnie pismo ponaglające. Jak to nie pomogło to wtedy wykonałam telefon. Rozmowa naprawdę nie była miła ale skuteczna. Komornik musi odpisać. A tak nawiasem - wiesz, że kasy dla wierzycielki nie możesz trzymać??
Zadzwoń i zobacz co odpowie, poczekaj np do czwartku (w przypadku obietnicy niezwłocznej odpowiedzi). Jeżeli nie odpowie to wypłać kobiecie te pieniądze i pisz na opieszałość.
agata81

Napisano: 06 lip 2015, 15:23

Wiem, że nie powinnam wstrzymać wypłaty FA, ale chciałam/chcę w ten sposób uchronić wierzycielkę od ewentualnego nienależnie pobranego FA - jak egzekucja okaże się skuteczna, to wtedy nie mam podstawy do wypłaty (a czekam na odpowiedź od Komornika). Myślałam, że Komornik podjedzie do sprawy poważnie, a nie będzie tworzył mega problemy.

Myślę, że będę musiała zrobić tak jak mówisz, bo chyba nie mam innego wyjścia.

Teraz przy tym drugim piśmie wyraźnie napisałam Komornikowi, że ma 14 dni na odpowiedź. Tak nawiasem pisząc, to czekam już ponad miesiąc na odpowiedź z Jego strony.
Ketchup

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x