Wypłacam fundusz od października. 31 grudnia 2024 r. dostałam postanowienie o zawieszeniu postępowania od komornika data pisma 14.11.2024 r. Powód zawieszenia: komornik wezwał pełnoletniego wierzyciela do złożenia wniosku o kontynuowanie lub umorzenie postępowania egzekucyjnego w całości lub części, korespondencja doręczona prawidłowo, jednak wezwanie nie odniosło oczekiwanego skutku- wierzyciel nie zgłosił w/w wniosku o kontynuowanie lub umorzenie postępowania.
Po otrzymaniu postanowienia od komornika wszczęłam postępowanie. Wierzyciel zgłosił się do mnie i oświadczył, że po otrzymaniu pisma od komornika i zawiadomieniu o wszczęciu postępowania od Nas stawił się do kancelarii w dniu 10 stycznia i komornik odwiesi postępowanie.
Zastanawiam się, czy listopad i grudzień są nienależnie pobranym świadczeniem?
Postanowiłam skontaktować się z komornikiem- odpowiedział, że to OPS decyduje, czy świadczenie jest NP.
Ok..
Jednak bronię tutaj trochę wierzyciela, ponieważ gdyby komornik wysłał pismo w listopadzie, ja bym wszczęła postępowanie, wierzyciel by się zgłosił do komornika i do ośrodka i nie byłoby wątpliwości o nienależnie pobranym świadczeniu..
Co więcej- pełnoletni wierzyciel nie zawiesił nauki, uczy się od września.
Przyznam szczerze, że najpierw założyłam najgorszą opcję dla wierzyciela- NP, a teraz się zastanawiam, czy faktycznie jest NP.
Czy jest w stanie ktoś doradzić ?

Być może ktoś miał podobny przypadek..
Dziękuję