Mam pytanko. Czy ktoś miał taka sytuację? Wierzycielka dec. ma przyznane świadczenia od 01.10.2015r.do 30.09.2016r fundusz. wezwałam ją do złożenia wyjaśnień. nie zgłosiła się wstrzymałam wypłatę świadczenia od miesiąca marca 2016r. Zgłosiła się dopiero w lipcu więc wznowiłam wypłatę od miesiąca lipca 2016r. Poinformowałam o tym komornika, a on zażądał zwrotu należności przekazanych od dłużnika na poczet zadłużenia Fa za okres od marca do czerwca 2016r. czy w takim wypadku powinnam zwrócić pieniądze przekazane do komornika, skoro wierzycielka była do nich uprawniona lecz nie złożyła wyjaśnień. Bardzo proszę o pilna odpowiedź.
Dobrze działamy jako wierzyciele ale dlaczego mam oddać kasę skoro osoba była uprawniona do świadczeń a z własnego zaniedbania nie zgłosiła się. Tak samo by było w sytuacji gdy osoba nie pobierze przez 3 miesiące i jej wstrzymujemy wypłatę.
myśle, że nie powinnaś zwracać komornikowi, zgodnie z kolejnością to "Tobie" należały sie te pieniądze, ponieważ decyzja przyznająca FA jest cały czas w mocy, tylko wypłata była wstrzymana. Co innego jak byś decyzję uchyliła to wtedy wierzycielka jest w pierwszej kolejności.
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej" Stanisław Lem
Nie wypłaciłem tylko świadczenie z lipiec 2016r, ponieważ w miesiacu lipcu dopiero złozyła wyjasnienia. więc zgodnie z art. 21 ust. 2 ustawy wypłaciłem jej od lipca , za miesiace od marca do czerwca nie.
no skoro nie wyplacilas (a tak na marginesie to powinnas byla wyplacic) to komornik ma racje, w tym okresie nie przyslugiwal fundusz wiec pierwsza w kolejnosci byla osoba uprawniona...