Kompletnie nie wiem co zrobić.... - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 14 cze 2024, 11:02

16) rodzinie - oznacza to odpowiednio następujących członków rodziny: małżonków, rodziców dzieci, opiekuna faktycznego dziecka oraz pozostające na utrzymaniu dzieci w wieku do ukończenia 25. roku życia, a także dziecko, które ukończyło 25. rok życia legitymujące się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności, jeżeli w związku z tą niepełnosprawnością przysługuje świadczenie pielęgnacyjne lub specjalny zasiłek opiekuńczy albo zasiłek dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów (Dz. U. z 2020 r. poz. 1297); do członków rodziny nie zalicza się dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, dziecka pozostającego w związku małżeńskim, a także pełnoletniego dziecka posiadającego własne dziecko;

rodzic wnioskuje o zasiłek na dziecko własne....(zgodnie z definicją dziecka )
skład rodziny we wniosku... -zgodnie z definicją rodziny
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 14 cze 2024, 12:09

~o~ pisze:
14 cze 2024, 11:02
16) rodzinie - oznacza to odpowiednio następujących członków rodziny: małżonków, rodziców dzieci, opiekuna faktycznego dziecka oraz pozostające na utrzymaniu dzieci w wieku do ukończenia 25. roku życia, a także dziecko, które ukończyło 25. rok życia legitymujące się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności, jeżeli w związku z tą niepełnosprawnością przysługuje świadczenie pielęgnacyjne lub specjalny zasiłek opiekuńczy albo zasiłek dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów (Dz. U. z 2020 r. poz. 1297); do członków rodziny nie zalicza się dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, dziecka pozostającego w związku małżeńskim, a także pełnoletniego dziecka posiadającego własne dziecko;

rodzic wnioskuje o zasiłek na dziecko własne....(zgodnie z definicją dziecka )
skład rodziny we wniosku... -zgodnie z definicją rodziny
jestem tego samego zdania. Popieram w 100%
Nowa34
Referent
Od: 22 lis 2017, 12:14
Zajmuję się: ZR,FA,500+

Napisano: 14 cze 2024, 12:52

Dwa wnioski to oczywiste ale u pana jego dzieci i konkubina, u Pani jej dzieci i konkubent,u pani we wniosku nie mogą widnieć jego dzieci i odwrotnie. Każdy oczywiście zrobi jak sam uważa. Kultury wypowiedzi jednak niektórym brak a szkoda.
aiwa
Stażysta
Od: 04 cze 2017, 11:40
Zajmuję się: pracownik działu świadczeń rodzinnych, kierownik

Napisano: 14 cze 2024, 13:07

16) rodzinie - oznacza to odpowiednio następujących członków rodziny: małżonków, rodziców dzieci, opiekuna faktycznego dziecka oraz p o z o s t a j ą c e na utrzymaniu d z i e c i w wieku do ukończenia 25. roku życia, a także dziecko, które ukończyło 25. rok życia legitymujące się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności, jeżeli w związku z tą niepełnosprawnością przysługuje świadczenie pielęgnacyjne lub specjalny zasiłek opiekuńczy albo zasiłek dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów (Dz. U. z 2020 r. poz. 1297); do członków rodziny nie zalicza się dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, dziecka pozostającego w związku małżeńskim, a także pełnoletniego dziecka posiadającego własne dziecko;

W moich wypowiedziach widzisz brak kultury? a w którym momencie ?
~o~
VIP

Napisano: 14 cze 2024, 13:18

W tym :arrow:
~o~ pisze:
14 cze 2024, 9:41
Co ty chrzanisz???
ol@bog@
Referent
Od: 15 maja 2024, 9:43
Zajmuję się: ŚR FA

Napisano: 14 cze 2024, 13:32

samo narodzenie dziecka nie oznacza, ze wspólnie wychowują - to raz.
jeśli oświadczą, że wspólnie wychowują co najmniej jedno dziecko - to skład rodziny taki sam w obu wnioskach - to dwa.
Pamiętaj o odpowiedniej ilości dodatków z tytułu wielodzietności po nowym składzie rodziny - to trzy.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 14 cze 2024, 13:42

To bardzo przepraszam jeżeli odebraliście to w taki sposób.....naprawdę nie miałam takich intencji.... Mogłam dodać wesołą emotke może byłoby OK ?
Raczej nie należę do osób które innym dogryzają i dokuczają. Staram się cierpliwie tłumaczyć, jeżeli mogę w czymś pomóc, bo wiem że każdy czasem potrzebuje porady albo upewnić się w swoich rozmyślaniach...
~o~
VIP

Napisano: 14 cze 2024, 13:52

~o~ pisze:
14 cze 2024, 13:42
To bardzo przepraszam jeżeli odebraliście to w taki sposób.....naprawdę nie miałam takich intencji.... Mogłam dodać wesołą emotke może byłoby OK ?
Raczej nie należę do osób które innym dogryzają i dokuczają. Staram się cierpliwie tłumaczyć, jeżeli mogę w czymś pomóc, bo wiem że każdy czasem potrzebuje porady albo upewnić się w swoich rozmyślaniach...
Jakby to powiedziało moje dziecko => jest GIT :lol:

A jeśli chodzi o temat ten czy inne, zawsze będą odmienne stanowiska, kwestia przyjętych zasad w ośrodku czy opinii naszych radców prawnych, jeden podejdzie bardziej ostrożnie, drugi bardziej życiowo.
ol@bog@
Referent
Od: 15 maja 2024, 9:43
Zajmuję się: ŚR FA

Napisano: 17 cze 2024, 11:54

Definicja dziecka jest jasna i precyzyjna i mamy obowiązek stosować ją a nie co się komu wydaje.
O ile Państwo nie zawrą związku małżeńskiego, składy rodziny w obu wnioskach będą się różnić, bo uwzględniamy w składzie rodziny dzieci własne i dzieci współmałżonka (a nie dzieci osoby, z którą wychowujemy co najmniej jedno wspólne dziecko).
We wniosku Pana będzie Pan, jego dzieci z wcześniejszego związku, Pani i ich wspólne dziecko.
We wniosku Pani będzie Pani, jej dzieci z wcześniejszego związku, Pan i ich wspólne dziecko.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 17 cze 2024, 12:01

To właśnie usiłowałam wytłumaczyć, ustalenie składu rodziny (w stosunku do wnioskodawcy). to podstawa
aiwa
Stażysta
Od: 04 cze 2017, 11:40
Zajmuję się: pracownik działu świadczeń rodzinnych, kierownik

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x