Sytuacja taka. Dziś składa mi 19 letnia dziewczyna (20 lat skończy w lipcu) wniosek o zasiłek rodziny jako samotna matka (ojciec dziecka nieznany) i na świadczenie rodzicielskie. W 2015 r. matka tej dziewczyny pobierała na nią fundusz alimentacyjny do lipca 2015 r. a od sierpnia 2015r. dziewczyna już pobierała FA sama na siebie bo była pełnoletnia. Fundusz wynosił 400 zł miesięcznie. Dziewczyna nie miała i nie ma innych dochodów.
Mój problem jest taki, że nie wiem jaką wysokość świadczeń z funduszu wliczyć dziewczynie. Czy wliczyć jej wszystko łącznie z tym co matka pobrała na nią czyli 400 zł x 12 miesięcy czy tylko to co ona sama na siebie od sierpnia pobrała czyli 400 x 5 miesięcy a to co matka pobrała na nią olać.
Pytam bo jak zrobię uzysk z rodzicielskiego to dla dziewczyny oznacza to mieć pełne kwoty albo mieć zasiłek zł zł.
Świadczenia z funduszu jest na dziecko i jest prawem dziecka a nie matki... Dlatego też mam problem. Jeśli mam jej wliczyć wszystko to na jakiej podstawie i czy są na to jakieś wyroki bo pachnie mi SKO. Jak liczyć od sierpnia też proszę o uzasadnienie.