koniec działaności za granicą - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 29 wrz 2016, 9:13

Kobieta złożyła wniosek w czerwcu, wniosek poszedl do ropsu bo maz od stycznia 2016 miał działalność za granica. W sieprniu zlikwidował działaność i wrócił do Polski, we wrzesniu zarejestrował sie w UP. Do tej pory nie mam fizycznie zadnej decyzji z ropsu, Pani tylko mowila ze tel. dowiedziała się ze rops przyznał jej swiadczenie od kwietnia do sierpnia. I teraz moje pytanie, czy ona ma znowu złozyc wniosek zeby od wrzesnia dostawac u nas czy na podst. tamtego wniosku ja mam wydac decyzje na okres IX 2016-IX 2017?
krawkat
Stażysta
Od: 27 cze 2016, 8:42
Zajmuję się:

Napisano: 29 wrz 2016, 9:34

Miałam podobną sytuację - facet zakończył działalność w maju br. i zarejestrował się w Polsce w UP. Przyniósł zaświadczenie z urzędu a na oświadczeniu napisał że zakończył działalność za granicą. W międzyczasie ROPS przysłał nam pismo, że koordynacja zachodziła do końca maja (nie napisał czy wydał jakąś swoją decyzję na okres kwiecień-maj). Więc my jako organ wydaliśmy swoją decyzję przyznającą od czerwca.
Gość

Napisano: 29 wrz 2016, 10:06

ale wydaliście decyzje na podstawie tamtego pierwszego wniosku czy składał nowy?
bo babeczka u mnie powiedziala ze rops jej powiedzial ze musi zlozyc teraz nowy wniosek
krawkat
Stażysta
Od: 27 cze 2016, 8:42
Zajmuję się:

Napisano: 29 wrz 2016, 10:17

Wydaliśmy decyzję na podstawie wniosku, jaki złożyli w kwietniu.
Gość

Napisano: 03 lis 2016, 9:49

Podbijam pytanie, jak należy postąpić w sytuacji, kiedy jeszcze nie otrzymaliśmy decyzji z ROPSu, a mąż zdążył już wrócić z pracy sezonowej do Polski i napisał oświadczenie, że wrócił i nie pracuje już poza granicami? Mają złożyć nowy wniosek?
emipli

Napisano: 03 lis 2016, 10:01

nie mają, ale dopóki marszałek nie ustali w jakim okresie zachodzi koordynacja to wy nie możecie nic zrobić
madzia11

Napisano: 03 lis 2016, 10:21

a gdyby faktycznie traktowac to jako zmiane sytuacji zyc iowej? wiem, ze ten mężczyzna jeździ raz w roku w sezonie letnim do pracy za granicer, ROPS wlecze sie z papierami, szkoda mi tych ludzi. Na podstawie tamtego kwietniowego wniosku decyzje wyda ROPS, ale skoro teraz cala rodzina jest w Polsce, a praca za granicą zakończona na ten rok (i zapewne jak co roku do czerwca kolojnego roku) to nie można im przyznac 500+. Kurde niesprawiedliwe to i utrudnia życie ludzim którzy faktycznie próbuja pracować, a taki co nawet nie próbuje dostanie :/
emipli

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x