Pani ma przyznane ŚW na jedno dziecko do 30.09.2017 r. Orzeczenie o niepełnosprawności do 31.05.2017 r. Ponieważ dochód nie przekraczał 800 zł na osobę ŚW przyznane do 30.09.2017 r. Jednak Pani podjęła zatrudnienie i dochód przekracza teraz 800 zł. W związku z tym moje pytanie brzmi: Co teraz? Czekać do czerwca i uchylić decyzję ze względu na brak aktualnego orzeczenia? Macie jakieś pomysły? Podpowiedzcie coś proszę.
orzeczenie do końca maja, praca u tej pani też niepewna.
Ale skoro zgłosiła już uzysk no to musisz ten fakt jakoś odnotować, bo później mozna o tym zapomnieć.
Nie piszesz czy przekroczy 1200.
zrób decyzję zmieniającą z powodu uzyskania dochodu, czyli uchylisz od 1 czerwca. W uzasadnieniu napisz, że w związku z uzyskanym dochodem i końcem ważności orzeczenia od czerwca przekracza kryterium dochodowe 800 i świadczenie nie przysługuje. Możesz jej napisać, że po dostarczeniu nowego orzeczenia obowiązywać ją będzie kryterium 1200 i po jego spełnieniu świadczenie może być ponownie przyznane.
najgorsze jest to, że system nie wiem dlaczego nie zareagował, że jest koniec orzeczenia i przekroczenie 800 zł. ja wstrzymałam w planie wypłat od czerwca, a decyzję chcę wydać dopiero w czerwcu uchylającą, jeżeli nie doniesie mi do tego czasu orzeczenia. tylko nie wiem czy dobrze myślę???
U nas też program nie wychwycił ze kończy się orzeczenie i ze potem bedzie przekroczenie 800 - zrobiliśmy w związku z tym dezycję zmieniajaca okres przyznania SW za zgodą strony. Dzwoniliśmy w tej sprawie , natomiast otrzymaliśmy informacje ze nie ma takiej możliwości żeby to w programie jakoś ustawić do czasu upłynięcia ważności orzeczenia o niepełnosprawności.