Jak dziecko przebywa w domu dziecka i np na czas ferii zimowych zostaje zwolnione do domu to czy np za te dwa tygodnie sie nalezy 500+? Myśle ze nie, ale babka sie ze mna klociła i az zdurniałem :/ Bo ma jedno dziecko w domu dziecka, a drugie mieszka w internacie tam gdzie chodzi do szkoły. I mowi ze chce złożyc wniosek na to dziecko co przyjedzie na ferie jako na drugie dziecko bez dochodu...chyba chora co ? Czy moze ze mna jest cos nie tak?
Ja miałam taki przypadek. W wakacje dzieciaki były oddelegowane do rodziców. Dostałam od matki zaświadczenie z Domu Dziecka, że tak jest i ona dostała na ten czas od kiedy do kiedy przebywały.
Ja też tak myślałam jak ty, ale na szkoleniu dowiedziałam się że się należy.
My akurat mieliśmy taką sytuację, że dzieci przebywały do 31.08.2016r. to nie było takiego problemu. Znalazłam w moich notatkach że dajemy na cały miesiąc, nawet jeżeli będzie kilka tylko dani m-cu. Tak jak mówisz nie jest to podzielne.
Warunek jest taki że musi być zaświadczenie z Domu Dziecka, że dziecko jest urlopowane i będzie przebywać u rodziów w terminie...
Ponoć jest też wyrok WSA w podobnej sprawie.
Szkoda, że nie ma takiego zapisu w ustawie...ja nigdzie nie znalazłam.
Sama się zdziwiłam na szkoleniu, że jest taka możliwość.