Konkubinat - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 01 kwie 2016, 17:22

Witam, mam pewien problem, przyszedł dziś do mnie petent który jest rozwodnikiem ale po rozwodzie znalazł partnerkę i ma z nią dziecko - ale petent od niedawna nie jest już ze swoją konkubiną a ich dziecko zamieszkuje u niego, nie ma on zasądzonych alimentów i nie ubiega się o nie. Jaki dokładnie musi podać skład rodziny?
KamilL

Napisano: 01 kwie 2016, 18:40

on i dziecko
82gocha
Starszy referent
Od: 04 gru 2014, 15:05
Zajmuję się:

Napisano: 01 kwie 2016, 20:17

A co z matką dziecka? Mają przecież wspólne dziecko które ich łączy ale niestety się rozeszli? Nie mogę przecież uznać petenta za osobę samotnie wychowującą dziecko "na jego słowo" że nie są już razem... jakieś pomysły? No chyba że się mylę, co jest niewykluczone.
KamilL

Napisano: 01 kwie 2016, 22:13

A czy ta osoba korzysta z zasiłków? Bo wtedy pracownik socjalny będzie miał w wywiadzie ilość osób w rodzinie. Jeśli nie korzysta to możesz wysłać PS na wywiad żeby ustalił ile osób jest w gospodarstwie domowym.
Ale w myśl ustawy ten pan jest osobą samotną więc zgadzam się z 82Gocha że w składzie powinien być on i dziecko
rachela
Stażysta
Od: 15 mar 2016, 21:58
Zajmuję się:

Napisano: 01 kwie 2016, 22:31

właśnie dlatego rozwodnik osoba samotna, z konkubiną też nie prowadzi gospod.dom, więc on i dziecko
82gocha
Starszy referent
Od: 04 gru 2014, 15:05
Zajmuję się:

Napisano: 01 kwie 2016, 23:17

tak to jest w tych kombinatach bez przerwy robota na stojaka, nic wytchnienia, ducha można wyzionąć buahahahahahahahahahahahahaha

Napisano: 02 kwie 2016, 9:00

A co jeśli matka dziecka która wyprowadziła się z gminy złoży w innej gminie wniosek na to dziecko z którym nie mieszka?
KamilL

Napisano: 02 kwie 2016, 9:55

A z kim mieszka dziecko?
m&m

Napisano: 02 kwie 2016, 15:26

Dziecko z ojcem zamieszkuje. Napiszę jeszcze raz:

Pan X wziął ślub z Panią Y po paru latach wzięli rozwód - nie mięli ze sobą dzieci. Następnie po rozwodzie Pan X poznał Panią Z, owocem tej znajomości jest ich wspólne dziecko A. Pan X uznał dziecko Pani Z i dziecko A dumnie nosi jego nazwisko. Niestety po bliżej nieokreślonym czasie Pan X rozstał się z Panią Z (nie ma alimentów na dziecko A) i opiekuje się dzieckiem A.

Moje pytanie jest następujące, czy Pana X można w takiej sytuacji traktować jako Osobę samotnie wychowującą dziecko? Albowiem wspólne dziecko w konkubinacie który nadal trwa (nie jak w tym przypadku) uprawnia do wpisania w skład rodziny konkubinę i konkubenta oraz ich wspólne dziecko. Ale w tym przypadku Pana X konkubinat się rozpadł.

Przepraszam za takie pytanie, ale zacząłem pracę od 1 kwietnia i brakuje mi praktyki - dlatego piszę tutaj do was na tym forum o pomoc.
KamilL

Napisano: 02 kwie 2016, 16:23

Nie załapałam tylko, ze to chodzi o ten sam przypadek.
Jeżeli to on opiekuje sie dzieckiem, to można go traktować jako osobę samotną. Ewentualnie mozna przeprowadzic wywiad dla potwierdzenia faktu sprawowania opieki przez niego. Może złozy jakieś oświadczenie na tę okoliczność.
A jak pani złoży w innej gminie to niech się juz tamten ośrodek martwi.Chyba że ubiegnie go.
m&m

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem