kONKURS Z MINISTERSTWA - ASYSTENT RODZINY - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 15 kwie 2014, 10:39

Witam!

Nasz Ośrodek dostał dotację na asystenturę rodziny z MPiPS - na 1 asystenta dla 3 rodzin do końca roku na cały etat. Teraz gdy asystent miał rozpocząć pracę z tymi rodzinami one NIE WYRAZIŁY ZGODY NA ASYSTENTA. Co teraz? Czy jeśli nie znajdziemy chętnej rodziny, czy będziemy musieli zwrócić dotację? Jak było w latach poprzednich?
Mhysa

Napisano: 15 kwie 2014, 14:24

Szukajcie innych rodzin, nie ma innego wyjścia.
Swoją drogą... niezły wypasik - cały etat dla 3 rodzin :)
betta14

Napisano: 15 kwie 2014, 15:53

masakra, 3 rodziny na cały etat asystenta?! też chcę taką robotę, u nas asystenci mają nawet po 20 rodzin
pracownikk

Napisano: 16 kwie 2014, 9:18

Asystent umowę powinien mieć już podpisaną od 1 kwietnia i co my teraz mamy zrobić??? Czy można, np. zebrać dokumentację tj. wniosek pracownika socjalnego do kierownika i decyzję kierownika o asystenta do danej rodziny, a jak rodzina nie wyrazi zgody to tą zgodę z ich decyzją o nie wyrażeniu zgody na asystenta oraz ich oświadczenie, że nie chcą przyjąć takiej formy pomocy socjalne. Żeby chociaż w papierach było ok...

PS Trzy rodziny wydają nam się optymalną opcją, żeby im faktycznie pomóc, dodatkowo nasza gmina nie jest duża.
Mhysa

Napisano: 16 kwie 2014, 23:46

I gdzie tu sprawiedliwość? Jedni mają 3 rodziny inni nawet 20. Ponawiam pytanie, jak radzicie sobie z pracą przy ponad 15 rodzinach?
Bronka

Napisano: 17 kwie 2014, 9:37

Rodzin było wytypowanych więcej bo 10. ale z tych 10 tylko 3 wstępnie się zgodziły - teraz nawet one nie chcą takiej formy pomocy.

Każdy przewodnik metodyczny i specjaliści, którzy zajmują się tą tematyką mówią głośno, że żeby asystentura była skuteczna na 1 asystenta powinno przypaść max. 3 rodziny, ale praktyka pokazuje swoje - 20 rodzin to za dużo, nie można wtedy monitorować rodzin na bieżąco i pomagać systematycznie i cała praca idzie w ... ale ma to się zmienić, ma być zatrudnianych więcej asystentów, którzy będą zajmowali się mniejszą liczą rodzin.
Mhysa

Napisano: 18 kwie 2014, 0:09

A skąd wiesz o tych zmianach? Byłoby fajnie, życzę sobie do 10 rodzin, według mnie 3 na etat to chyba codzienne wizyty i nikt tego nie zniesie.
Bronka

Napisano: 18 kwie 2014, 9:34

Oczywiście 20 rodzin to za dużo, ale 3 rodziny to zdecydowanie za mało jak na etat (asystent to nie opiekun który niańczy podopiecznych 24 h na dobę, asystent ma uczyć i pomagać), według mnie osoba zatrudniona na etat powinna mieć ok. 10 rodzin, wtedy byłaby to praca sprawiedliwa i optymalna
pracownikk

Napisano: 18 kwie 2014, 10:34

pracownikk pisze:Oczywiście 20 rodzin to za dużo, ale 3 rodziny to zdecydowanie za mało jak na etat (asystent to nie opiekun który niańczy podopiecznych 24 h na dobę, asystent ma uczyć i pomagać), według mnie osoba zatrudniona na etat powinna mieć ok. 10 rodzin, wtedy byłaby to praca sprawiedliwa i optymalna
Chyba, że asystent prócz pracy w terenie i prowadzenia dokumentacji dot. pracy z rodziną ma jeszcze na głowie sprawy związane ze sekretariatem itp. 3 dni teren, 1 dzień dokumentacja i 1 sprawy administracyjne. Tak zadecydowały organy mające władzę :-)
Mhysa

Napisano: 18 kwie 2014, 21:40

Oj, to się państwo ministerstwo ucieszą, jak poczytają o sprytnym sposobie załatania braków kadrowych ops z pieniędzy na program asystencki ;)
betta
Praktykant
Od: 04 lis 2009, 22:24
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x