Posiada ktoś numer do Łódzkiego Urzędu Wojewódzkiego do spraw koordynacji ? na nr ze strony przerywa, potrzebuje o pilny kontakt. Orientujecie się jakie dokumenty nalezy przesyłać wraz z informacją i zapytaniem w przypadku gdy jeden z rodziców przebywa za granica? Czy to duże "oświadczenie dla potrzeb ustalenia ustawodawstwa właściwego do wypłaty świadczeń rodzinnych i świadczeń wychowawczych" też, czy poza tym coś innego. Proszę o pomoc
Dzwoniłam, za wiele się nie dowiedziałam, trafiłam na Panią bardzo miłą ale mało poinformowaną. Do wniosku przesyłamy oświadczenie dla potrzeb ustalenia koordynacji i akt małżeństwa jeśli nie był wcześniej wysyłany. Co najlepsze Pani więcej pytań zadała mi niż ja jej
A co w przypadku jeśli wniosek na poprzedni okres jest w UW a teraz Pani poinformowała przy składaniu kolejnego wniosku, że wrócił do Polski. Przesyłamy komplet z wnioskiem i świadectwem + oświadczenie itp do UW z zapytaniem? I jeszcze sytuacja gdy osoby są po rozwodzie a ojciec dziecka za granicą też wysyłamy do UW?
Wg przepisów unijnych liczy się biologia tzn rozwody, odebranie praw rodzicielskich, nie mają znaczenia. Ojciec dziecka pracuje /mieszka w krajach koordynacyjnych? Koordynacja.
Co do pierwszego pytania poinformuj UW, możesz wypchnąć też nowe wnioski dla świętego spokoju, tamta dec uchylą od następnego miesiąca od powrotu i stwierdzą brak koordynacji i co do nowych wniosków w całość zapewne też bo już nikogo za granicą tam nie ma. Na siłę Ty jesteś właściwą dla nowych wniosków ale nie wiadomo czy nie wydali dec do 30.09.19 więc po co komplikować sobie życie..