WITAM CHCIAŁAM ZAPYTAĆ CO KSIEGUJECI NA KONCIE 976 GŁÓWNIE CHODZI MI O TO CZY NA TE WZAJEMNE ROZLICZENIA BĘDA TEŻ WCHODZIĆ FAKTURY OD URZĘDU GMINY ZA PRAD , GAZ (TZN UG PŁACI FAKTURY ZA PRAD A NASTEPNIE WYSTAWIAJĄ NAM REFAKTURĘ NA ZWROT KOSZTÓW) CZY TAKĄ FAKTURĘ OD UG WYKAZUJEMY WE WZAJEMNYCH ROZLICZENIACH. BARDZO PROSZĘ O ODPOWIEDŹ
Tu chodzi o to żeby nie było 2 razy kosztów księgowanych raz w gminie,drugi raz w gops,jeśli gmina puści refakture na zmniejszenie kosztów to nie trzeba puszczać w gops przez konto 976, i tu trzeba spytac gmine jak księgują.
u mnie wyszedł w tym roku ten sam problem i wydaje mi sie że to zależy jak Gmina księguje bo jeśli na zmniejszenie kosztów to chyba nie powinnismy tego wykazywać na 976 a co z żywieniem jak szkoła opłaca go z konta dochodów własnych i nam wystawia fakturę to też nie będą to wzajemne rozliczenia - czy mamy to ustnie załatwić czy raczej powinny być jakieś wytyczne od jednostki nadrzędnej
U mnie refaktury nie wchodzą na 976. Tak mam ustalone z UG. We wzajemnych rozliczeniach z gminą mam tylko oplatę za trwaly zarząd. Rachunki i faktury za dożywianie ksieguję na koncie 976 i po zakończeniu roku uzgadniam wzajemne rozliczenia ze szkołami